Svaštara

Psiholog objašnjava: Koliko puta sedmično je normalno biti intiman i zašto gubimo želju

Vjerovali ili ne u današnje vrijeme ljudi sve više gube želju za vođenjem ljubavi iz nekih razloga. Važno je otkriti uzrok i pokretače takvog osjećaja.

No image - Haber.ba

Vođenje ljubavi je ključan faktor u većini ljubavnih veza, štoviše, “poseban sjaj” koji nakon odnosa osjećaju nedavno vjenčani parovi traje i po dva dana i povećava zadovoljstvo bračnim životom, pokazalo je istraživanje objavljeno u Medical News Today.

No, drugo istraživanje, koje je objavio BMJ Open, pokazalo je da je nakon najmanje godinu dana veze 15 posto muškaraca i čak 34 posto žena izgubilo zanimanje za odnos. Mnogo faktora utječe na spolnu želju, a znanost je dokazala da postoji jasna veza između učestalosti odnosa i osjećaja sreće.
Po jednom su istraživanju osobe koje vode ljubav jednom tjedno bile značajno sretnije od onih koje ljubav vode rijeđe. No, oni koji vode ljubav više puta tjedno nisu bili sretniji od onih koji se u odnos upuštaju u tjednom ritmu. Zanimljivo je i da je odnos više utjecao na sreću sudionika istraživanja nego njihovi prihodi.

Pa ako nas vođenje ljubavi toliko usrećuje, zašto s vremenom gubimo volju za tim? Muško zadovoljstvo pada ako osjećaju da partnerica uvijek očekuje da oni iniciraju sve. Različita spolna želja, koja se očituje u razlici između stvarnog i željenog broja spolnih odnosa, negativno utječe na oba spola.

Muško zadovoljstvo vezom snižava i partneričino smanjeno uzbuđenje, dok žene pogađa muška zabrinutost zbog vlastitih intimnih problema, poput erektilne disfunkcije. Žensko zadovoljstvo u vezi raslo je od 40 posto na početku veze do 86 posto kod onih koje su 40 godina u vezi s istim partnerom.

Vođenje ljubavi, bliskost i vrijeme provedeno u vezi istaknuti su kao ključni sastojci za sretan spolni život. No, tu je još jedan važan faktor: otvorena komunikacija. Oni koji su s partnerom, odnosno parnericom otvoreno razgovarali o tome bili su i zainteresiraniji,prenosi Pult


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh