Svaštara

Zatvor u kojem robijaši imaju ključeve ćelija, a čuvari moraju pokucati na vrata

IAKO je glavna uloga zatvora da kriminalce osvijesti o tome što su loše učinili, promijene se i odsluže kaznu za počinjena nedjela, neki današnji zatvori iznimno su opremljeni i sređeni.

Zatvor - Net.hr

Upravo takav je i zatvor Wrexham’s HMP Berwyn u kojem zatvorenici čak imaju priliku posjedovati ključ svoje sobe kako bi mogli nesmetano izlaziti iz nje i čuvati svoje stvari na sigurnom, prenosi “MailOnline“.

Najveći zatvor u Engleskoj i Walesu uveo je tu politiku jer nastoje zatvorenicima pristupiti na rehabilitacijski način kako bi im iskazali poštovanje kao pojedincima. Uz to, policajci i drugi zatvorenici najprije trebaju pokucati na vrata sobe prije ulaska, no ako dođe do iznimnog slučaja ili potrebe za pretresom sobe, policajci u tom slučaju imaju pravo sami ući.

Zatvorenici u spomenutom zatvoru pripadaju kategoriji C, odnosno onoj skupini okrivljenika za koje se najmanje vjeruje da će pokušati pobjeći, ali im se ne može vjerovati u otvorenim zatvorima. Osim pogodnosti posjedovanja ključa svoje sobe, zatvorenici u ovom zatvoru imaju dobro uređene i opremljene teretane te prostorije za druženje nalik onim u studentskim domovima.

Također, novi pristup zatvorenicima opisan je i pojašnjen u izvještaju Royal Institute of British Architects i Ministarstva pravosuđa nazvanog “Wellbeing in Prison Design”.

“Iako promičemo stavove o tome kako bi dizajn novih zatvora mogao smanjiti broj ponavljanja kaznenih djela poboljšanjem mentalnog zdravlja i rehabilitacije zatvorenika, ovaj dokument nije generalni plan za buduće zatvore. Osoblje HMP Berwyn može nadjačati brave koje zatvorenici koriste kada žele privatnost u svojim ćelijama”, dodao je.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh