Svaštara

OVA DJEVOJKA NE PRESTAJE DA PLAČE OTKAKO JOJ JE DEČKO NA RUKU STAVIO VJERENIČKI PRSTEN! Osjećaj sramote je izjeda, a bolest je brzo uzela maha: Progovorila samo da bi znali da niste sami!

Kristin Sferl je prije pet godina zaprosio dugogodišnji dečko. To je nije mnogo začudilo niti iznenadilo, jer je par u nekoliko navrata već razgovarao u kojem pravcu će ići njihova veza. Međutim, od trenutka kada je vjerenički prsten stavljen na njenu ruku, ona nije mogla da prestane da plače, da se osjeća dotučeno, tužno i neispunjeno.

Vjenčani prsten - Blogspot.com

Svakodnevno bi je morila anksioznost, te je morala i da potraži stručnu pomoć. Ni u najluđim snovima nije mogla da sluti da od sreće može pasti u depresiju. Naime vjeridba, kao i brojni drugi lijepi životni događaji, mogu napraviti opštu pometnju n ljudima. Kada je Kristin počela da shvata odakle tako loše raspoloženje, tek tada krenula je put ozdravljenja.

“Sve što mi se dešava je čudno. Nije me dečko iznenadio i nije da se nisam nadala. Pričala sam sa njim više puta o tome u kom pravcu će ići naša veza”, počela je da objašnjava ona za strane medije, ističući da se odabiru prstena posebno radovala, a kroz samo nekoliko sati ridala kao na sahrani: “Osjećala sam uznemirenost, tugu i stid, a nisam znala odakle dolaze te emocije”, prisjeća se ona i dodaje da se i dan danas ponekad tako osjeti.

Kada se malo sabrala, otišla je kod psihijatra da vidi šta s njom nije u redu. Rečeno joj je da pati od jake anskioznosti uzrokovane vjeridbom. Nije znala ni da postoji tako nešto – anksioznost i depresija uslijed prevelike sreće nisu nimalo rijetka pojava, ali se o tome gotovo u opšte ne govori.

Fotograf za vjenčanja, Džejmi Dilajn je osjetila nešto slično kada je 2013. godine zaprošena.

“Gledam vjenčanja iz sedmice u sedmicu i tačno znam kako će izgledati moje već deceniju unazad. Nisam bila iznenađena kad me je dečko zaprosio, ali me je umjesto neizmjerne sreće preplavila neočekivana tuga”, ispričala je ona.

Kada vam se desi ovako nešto, vi počinjete da osjećate krivicu, jer nemate očekivane i tradicionalne emocije. Mislite da u najmanju ruku sa vama i vašom vezom nešto nije u redu. Pitate se zašto šetate po sobi kao ludak sa suzama u očima dok svi očekuju osmijeh na vašem licu.

Ipak, radi se o nečemu što je normalna pojava poslije udara sreće – neki ljudi na ovakve impulse odgovore stresom koji preplavi njihov organizam i uzrokuje potpuno suprotne reakcije od onih koje želite da imate. Zatim, nastupa začarani krug ogorčanosti, samokritike i nesigurnosti. Nekim ljudima je zaista potrebna stručna pomoć da iz ovoga izađu, a neki sami presjeku ovu “kružnu putanju” i iskorače iz nje.

“Ukoliko ste uznemireni to ne znači da ste nesretni. Možda se u svojoj podsvijesti zabrinuti kako ćete se snaći u toj novoj sferi života i zbog toga je vaš organizam iskoristio samu vjeridbu kao okidač da vas upozori da je vrijeme da poradite na svom odrastanju. To svakako nije nesretna okolnost, samo je neprijatan proces. Ali iza svega vas očekuje veliko i dugoročno zadovoljstvo”, kaže psihoterapeut Marni Forman.

Objašnjava i da se ovo dešava uglavnom preodgovornim ljudima koji smatraju da čim su se vjerili treba nešto veliko da urade, odnosno ne dozvoljavaju sebi da uživaju već odmah preuzimaju nove zadatke na sebe, piše “Kurir“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh