Hrana i piće

ROLOVANI ČUPAVCI – ČUVENI KOLAČ JOŠ BOLJEG UKUSA: Umjesto kokosa možete da koristite i orahe

Umesto standradnih u obliku kocke, napravite rolovane čupavce sa kokosom i orasima.

Čupavci - Šerpica

Čupavci su najsočnije i najukusnije kokos kocke koje se pojedu u jednom zalogaju. Odlično su posluženje za praznike jer ne postoji osoba koja ne voli kokos. Sada ih napravite urolane, a sem u kokos uvaljajte i u mljevene orahe. Svi će biti oduševljeni ovim mekanim sitnim kolačima, prenosi Stvarukusa.

Sastojci:

Za biskvit:

4 jajeta
100 g šećera
2 kašike ulja
2 kašike vruće vode
140 g brašna
2 kašičice praška za pecivo

Za fil:

2 jajeta
80 g šećera
100 g čokolade
200 g maslaca

Za preliv:

200 ml mlijeka
200 g čokolade
30-40 g šećera
100 g maslaca

Za dekoraciju:

200 g oraha
200 g kokosa

Priprema:

Umutite 2 jajata, pa dodajte 50 g šećera, lijepo sjedinite. Zatim sipajte 1 kašiku ulja, 1 kašiku vruće vode i promiješajte. Dodajte 70 g prosijanog brašna sa jednom kašičicom praška za pecivo. Sipajte u pleh koji ste obložili pek papirom i pecite na 180°C oko 10 minuta. Od preostale količine sastojaka ispecite još jedan biskvit, prenosi Stvar ukusa.

Jaja umutite sa šećerom i kuhajte na pari oko 5-6 minuta, konstantno miješajte. Zatim dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi. Ohladite fil, pa dodajte maslac sobne temperature i umutite. Podijelite na 2 dijela i premažite oba biskvita filom. Isjecite na manje pravouganike i urolajte.

Sve sastojke za preliv sipajte u šerpu i kuhajte dok se ne istope i sjedine. Svaku rolnicu ubacite u čokoladni preliv, pa uvaljajte u kokos ili mljevene orahe.

Izvor: šerpica


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh