Misterije

“Pitagorina teorema” nađena na ploči 1.000 godina starijoj od Pitagore

Ako smo se nečeg iz matematike sjećali, to je definitivno bila Pitagorina teorema.

Pexels

Formula grčkog filozofa Pitagore pamtila se generacijama, ali su naučnici pronašli tragove da je mogla biti otkrivena i ranije.

Dok je Pitagora bio važna istorijska ličnost u razvoju matematike, neki naučnici zaključuju da on nije otkrio jednačinu koja je najviše povezana s njim – a2 + b2 = c2.

U stvari, postoji drevna vavilonska tabla, atraktivnog naziva IM 67118, koja koristi Pitagorinu teoremu za rješavanje dužine dijagonale unutar pravougaonika.

Ploča, koja je vjerovatno korištena za podučavanje, datira iz 1770. godine prije nove ere – vijekovima prije nego što je Pitagora rođen oko 570. godine prije nove ere, prenosi “IFLScience”.

Druga ploča iz perioda od 1800. do 1600. prije nove ere ima kvadrat sa obilježenim trouglovima unutra. Prevođenje simbola iz baze 60, sistema numerisanja koji su koristili drevni Vavilonci, pokazalo je da su ovi drevni matematičari bili svjesni Pitagorine teoreme (koja se ne zove tako, naravno) kao i drugih naprednih matematičkih koncepata.

“Zaključak je neizbježan. Vavilonci su znali odnos između dužine dijagonale kvadrata i njegove stranice: d=kvadratni korijen od 2”, piše matematičar Brus Ratner u radu na tu temu, prenio je RTCG.

“Ovo je vjerovatno bio prvi broj za koji se zna da je iracionalan. Međutim, to znači da su bili upoznati sa Pitagorinom teoremom, ili, u najmanju ruku, sa njenim posebnim slučajem za dijagonalu kvadrata (d2 = a2 + a2 = 2a2) – više od 1.000 godina prije velikog mudraca po kome je i dobila ime”, naveo je Ratner.

Zašto je ovo pripisano Pitagori?

Nije sačuvan nijedan originalni pitagorejski spis. Ono što znamo o njemu prenijeli su drugi, posebno pitagorejci – članovi škole koju je on osnovao u današnjoj južnoj Italiji.

Škola, nazvana Pitagorinim polukrugom, bila je tajna, ali znanje koje je tamo naučeno ili otkriveno prenosilo se dalje, a često se pripisivalo samom čovjeku.

“Jedan od razloga za rijetkost Pitagorinih originalnih izvora bio je taj što se pitagorejsko znanje prenosilo s generacije na generaciju usmenom predajom, pošto je pisani materijal bio oskudan”, kaže matematičar Brus Ratner.

Dodaje da su “iz poštovanja prema njihovom vođi, mnoga otkrića koja su došla do pitagorejaca pripisivana Pitagori i to bi objasnilo termin ‘Pitagorina teorema'”.

Iako Pitagora nije smislio teoriju, njegova škola ju je svakako popularizovala i povezivala se s njim najmanje narednih nekoliko hiljada godina, pišu Nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh