Misterije

“Vanzemaljci pomoću meteora nadgledaju čovječanstvo”

Ugledni fizičar Džejms Benford sa Univerziteta Stenford smatra da inteligentne civilizacije iz svemira milionima godina tajno nadgledaju čovječanstvo, koristeći objekte koji orbitiraju u blizini Zemlje.

Planeta - Nezavisne.com

Sonda koja je možda locirana u blizini Zemlje ima vremena napretek prije nego što civilizacija postigne stepen razvoja kada bi mogla biti uočena. Kada to bude moguće, ostavljen je prostor za uspostavljanje kontakta i komunikacije, ističe Benford.

Časopis i portal “Sajens alert” prenosi njegov stav da te sonde možda već milionima godina šalju izvještaje o Zemljinoj biosferi i civilizaciji.

U svom radu Benford je iznio teoriju da bi se takvi “vanzemaljski posmatrači” mogli nalaziti u Sunčevom sistemu. Kao lokaciju on navodi objekte u blizini Zemlje nazvane “koorbitalni objekti”.

Ti Zemljini “kvazisateliti” kruže oko Sunca na način sličan Zemlji, i to u njenoj blizini s kojim su gravitaciono povezani.

Astronomi su do sada otkrili vrlo mali broj takvih objekata, od kojih je Zemlji najbliži asteroid “2016 HO3”, koji je Nasa nazvala “stalnim Zemljinim pratiocem”.

Brakvel tvrdi da bi takvi asteroidi mogli biti puno više od “plesnih partnera”, s obzirom na to da bi zbog svoje blizine mogli biti idealna mjesta za smještaj robotskih sondi uz pomoć kojih neka napredna civilizacija posmatra Zemlju.

“Svi resursi potrebni vanzemaljskoj inteligenciji za takav tip istraživanja su tu: materijali, prostor za `usidrenje` i mogućnost skrivanja”, tvrdi on.

Istraživanje koorbitalnih objekata već je pokrenuto, a Brakvel smatra da ih treba proučavati uz pomoć elektromagnetnog spektra i planetarnog radara, te posjećivati ih koristeći se sondama.

Osim mogućeg otkrića posmatrača iz druge galaksije, takav tip istraživanja bio bi izuzetno važan i sa naučnog aspekta, budući da se o “koorbitalnim objektima” još vrlo malo zna, a otkriveno ih je manje od 20.

Kina je već najavila pokretanje ambiciozne desetogodišnje misije koja bi uključivala posjete i skupljanje uzoraka sa objekta “2016 HO3”, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh