Luda planeta

Fascinantno: GROM POGODIO RUSKU RAKETU odmah nakon lansiranja!

Tokom lansiranja, grom je pogodio raketu Soyuz na kosmodromu u sjevernoj Rusiji, Plesetsk, saopštili su danas zvaničnici kosmodroma.

Udar groma u raketu - Screenshot/Twitter

Dok se raketa podizala s lansirne rampe u nebo, pogodila je munja, ali uprkos svemu, oprema unutar rakete je nastavila da radi normalno, a satelit je otišao u orbitu u predviđeno vrijeme.

“To je još jedan dokaz da grmljavina ne može oštetiti naše oružje u vazduhu”, rekao je šef ruskog vazduhoplovnog centra u Pleseskuku.

Udar munje dogodio se 10 sekundi nakon lansiranja rakete. Incident nije uticao na lansiranje.

Ovo je bilo prvo lansiranje raketnog nosača sa navigacionim satelitom “Glonas M” iz “Plesetka” u 2019. godini.

Ruska grupa za satelitsku navigaciju “Glonas M” u orbiti se sastoji od 26 satelita, od kojih jedan prolazi testiranje, a jedan stoji kao rezerva.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh