Svijet

Bill Gates otkriva: Svojoj djeci nije dozvoljavao da koriste mobitele

Svoj prvi mobitel djeca u današnje vrijeme dobivaju već sa 5, 6 godina pa i ranije. Nerijetko ga koriste bez ograničenja i pretjeranog nadzora što nikako nije dobro za njihov razvoj.

Bill Gates - Getty Images/Michael Cohen

Osim što im se mozak puni negativnim informacijama i izložen je zračenju, tijelo im propada zbog nekretanja i nedostatka svježeg zraka. Takvog mišljenja je i Bill Gates koji svojoj djeci nije dao mobitele sve dok nisu napunila 14 godina.

I nakon što su ih dobila, postojala su ograničenja i pravila koliko, kada i gdje ih smiju koristiti. Na primjer, nisu ga smjela upotrebljavati za stolom niti kasno popodne (kako im ne bi remetili san), ali jesu kao pomoć kod pisanja zadaće ili učenje.

“Djeca u prosjeku počinju koristiti digitalne medije u dobi od 19 mjeseci. Prilikom pregleda djece za upis u prvi razred osnovne škole sve više se uočavaju teškoće jezično-govornog razvoja, teškoće pažnje i slabija grafomotorička zrelost, što je u skladu s posljedicama rane i prekomjerne izloženosti digitalnim medijima” kažu u HZJZ-u, pišu 24sata.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh