Svijet

Papa Franjo predvodio Uskrsno bdjenje uprkos pitanjima o zdravstvenom stanju

Papa Franjo je učestvovao u Uskrsnom bdjenju u Vatikanu u subotu, 30, marta, dan nakon što je u posljednji čas otkazao prisustvo na ceremoniji povodom Velikog petka, što je oživjelo pitanja o njegovom zdravlju.

papa Franjo - Twitter

On je predvodio Uskrsno bdjenje u Bazilici Svetog Petra ispred 6.000 ljudi iz cijelog svijeta.

Dan nakon što je otkazao svoje prisustvo na ceremoniji “Via Crucis”, 87-godišnji papa, odjeven u bijelo, došao je u invalidskim kolicima neposredno pred početak dvočasovnog bogosluženja.

Vatikan je potvrdio ranije tokom dana da će prisustvovati misi.

Nakon obreda, papa je održao desetominutnu propovijed na italijanskom jeziku, govoreći bez posebnih problema.

Govorio je protiv “zidova sebičnosti i ravnodušnosti” u svijetu, i izrazio žaljenje zbog “svih želja za mir koje uništava okrutnosti, mržnja, svirepost rata”.

Kasnije tokom službe, krstio je osmoro odraslih osoba.

Nedjeljna Uskršnja misa i blagoslov “Urbi et Orbi” koji slijedi nakon nje, biće prenošen uživo širom svijeta.

U kratkom saopštenju u petak, Vatikan je naveo “da bi se očuvalo njegovo zdravlje uoči sutrašnjeg bdjenja i mise na Uskršnju nedjelju, papa Franjo će ove večeri ispratiti Put krsta na Koloseumu iz rezidencije Svete Marte”, gdje živi.

Odluka donesena u posljednji trenutak – jer je papina stolica već bila spremna – i manjak detalja u saopštenju, dodatno je podigao sumnje vezane za njegovo zdravlje, i ponovo postavio pitanja koliko dugo još može da vodi Katoličku crkvu i njenih 1,3 milijarde vjernika.

Izvor iz Vatikana je za AFP rekao u petak da trenutno “nema posebnog razloga za brigu” što se tiče njegovog zdravlja, te da je odluka da se ne pojavi na cermoniji bila “mjera predostrožnosti”.

Do petka, papa je bio prisutan na raznim obavezama, ali je u posljednje vrijeme izgledao umorno i ponekad je delegirao svoje govore kolegama.

Velika sedmica, koja kulminira Uskršnjom nedjeljom koja obilježava Hristovo vaskrsnuće, je ključni dio katoličkog kalendara, a brojne ceremonije koje se održavaju tim povodom su popriličan maraton za 87-godišnjeg Franju koji već dvije godine koristi invalidska kolica.

Papa, koji nikad do sada nije bio na odmoru, posljednji put je bio na putovanju u septembru, u francuskom gradu Marseju. U decembru, otkazao je dugo iščekivano pojavljivanje na klimatskom samitu COP28 u Dubaiju.

Sljedeće putovanje, u Veneciju, planirano je za 28. april. Vatikan još nije potvrdio da li će ići na planirani put u Aziju i pacifičke zemlje ovog ljeta.

Franjo je ranije ostavio mogućnost da se povuče ukoliko ne bude više sposoban da obavlja posao. Time bi slijedio primjer svog prethodnika Benedikta XVI, koji je 2013. postao prvi papa od srednjeg vijeka koji je dobrovoljno odstupio sa pozicije.

Ipak, u memoarima objavljenim ovog mjeseca, Franjo je napisao da “nema dovoljno ozbiljan razlog zbog kojeg bi podnio ostavku”.

Odstupanje je “daleka mogućnost” koja bi bila opravdana samo u slučaju “ozbiljnih fizičkih smetnji”, napisao je on, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh