Svijet

WHO: Tražimo od Izraela da otvori još prijelaza u Gazu, djeca umiru od gladi

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je danas da samo više kopnenih prijelaza u Gazu može pomoći u sprečavanju gladi u gusto naseljenoj palestinskoj enklavi.

Djeca umiru od posljedica pothranjenosti i bolesti te od nedostatka čiste vode i sanitarnih uslova, rekao je glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Budućnost cijele jedne generacije je u ozbiljnoj opasnosti”, rekao je.

Pet mjeseci rata stvorilo je kritičnu nestašicu hrane među 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, koja u nekim područjima sada premašuje nivo gladi, prema podacima Ujedinjenih naroda.

“Nedavni napori da se hrana dostavi zrakom i morem su dobrodošli, ali samo će više kopnenih prijelaza omogućiti dostavu velikih razmjera kako bi se spriječila glad. Još jednom tražimo od Izraela da otvori više prijelaza i ubrza ulazak i dostavu vode, hrane, medicinskih potrepština i druge humanitarne pomoći u Gazu i unutar nje”, rekao je Tedros.

Agencije UN-a za pomoć saopćile su da će se “ogromne prepreke” za premještanje pomoći na sjever Gaze prevladati samo prekidom vatre i otvaranjem graničnih prijelaza koje je Izrael zatvorio nakon što je Hamas pokrenuo svoj napad 7. oktobra.

Tedros je rekao da su zahtjevi WHO-a za dostavu zaliha u enklavu često blokirani ili odbijeni. Izrael kaže da ne ograničava humanitarnu pomoć za Gazu i za sporu dostavu pomoći okrivljuje nedostatak kapaciteta ili neučinkovitost među agencijama UN-a.

Većinu pomoći koja stiže u Gazu kopnenim putem Izrael carini u Kerem Shalomu, carinskoj stanici na granici između Egipta, Izraela i Gaze, a zatim se unosi kroz južni grad Rafah, glavni putnički prijelaz između Egipta i Gaze.

Nakon što je prošle sedmice pustio šest kamiona pomoći u sjeverni pojas Gaze kroz prijelaz u sigurnosnoj ogradi, Izrael je rekao da će uslijediti još takvih konvoja, kao i isporuka s drugih ulaznih tačaka, prenosi Hina.Hina

Izraelska ofanziva je danas četvrti dan usmjerena na bolnicu Al Šifa, jedinu djelomično funkcionalnu medicinsku ustanovu na sjeveru Pojasa Gaze. Tedros je rekao da je WHO posebno zabrinut zbog vojnih operacija u bolnici i oko nje.

“Današnja planirana misija u Al Šifi morala je biti otkazana zbog nedostatka sigurnosti… Još jednom, pozivamo da se zdravstvena skrb zaštiti, a ne militarizira.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh