Svijet

Jordanska vojska izvela najveću operaciju spuštanja pomoći u Gazu

Jordanska vojska objavila je da je u ponedjeljak izvela najveću operaciju spuštanja pomoći stanovnicima Gaze od početka izraelskog rata u Pojasu.

U saopćenju koje je prenijela zvanična novinska agencija vojska navodi da su operacije spuštanja pomoći izvela tri jordanska aviona i francuski avion C-130 i to na 11 obalnih lokacija od sjevera do juga Pojasa.

Dodala je da je pomoć kralja Abdulaha II bila u vidu hrane, odnosno, gotovih jela visoke nutritivne vrijednosti, u cilju olakšavanja patnje stanovnika Pojasa Gaze.

Jordanska vojska je, također, saopćila da je nova operacija spuštanja pomoći iz aviona imala za cilj direktnu isporuku pomoći stanovništvu te je dodala da će nastaviti slati pomoć preko međunarodnog aerodroma Al-Arish u Egiptu ili kroz operacije spuštanja direktno na teritoriju Pojasa Gaze.Videosnimci koji su se proširili na društvenim mrežama prikazuju palestinske civile kako se okupljaju na obali mora u pokušaju da dođu do nekog od paketa pomoći koji se spuštaju pomoću padobrana.

Jordanska vojska je do sada izvela šesnaest operacija spuštanja pomoći iz zraka. Pomoć koja je spuštena ranije dodijeljena je jordanskoj poljskoj bolnici te zarobljenima (oko 800 osoba) unutar crkve Svetog Porfirija u naselju Al-Zaytoun, istočno od grada Gaze.

Neke prethodne operacije su izvođene uz učešće Holandije i Francuske, a Izrael je ranije rekao da su jordanske operacije izvedene u koordinaciji s njim,pišu Vijesti

Operacije koje izvodi jordanska vojska dolaze u vrijeme širenja upozorenja na glad u opkoljenom Pojasu, a palestinski izvori potvrđuju smrt nekoliko ljudi zbog gladi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh