Svijet

Scholz: Putin je mislio da će za par nedjelja pokoriti Ukrajinu

On je ocijenio da je ruska ekonomija dugo radila u ratnom stanju.

Olaf Scholz - vijesti.ba

Kancelar Njemačke Olaf Scholz izjavio je danas da se u Ukrajini odvija najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata i da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao da će pokoriti Ukrajinu za dvije do četiri nedelje, ali da je ukrajinski narod pružio “snažan otpor ruskoj agresiji”.

“Svaki dan ljudi plaču, tuguju i umiru u Ukrajini. Zato ću da se fokusiram danas na rat u našem susjedstvu. Uprkos velikim gubicima, veliki dijelovi ruske vojske ostali su netaknuti. Rusija je spremala vojsku za ovaj rat mnogo godina i razvila je nova, smrtonosna oružja i sisteme na svim nivoima”, rekao je Scholz na panelu na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

On je ocijenio da je ruska ekonomija dugo radila u ratnom stanju.

“Putin je stavio ekonomiju, obrazovanje, nauku i kulturu u Rusiji potpuno pod svoju kontrolu. Svako ko radi aktivno na slobodi i demokratiji (u Rusiji) mora da se plaši za svoj život. Vidjeli smo to po užasavajućim vijestima o smrti Alekseja Navaljnog u ruskom zatvoru. Štaviše, Putin šalje još vojske na front. Stoga moramo da pitamo sebe, dvije godine nakon početka rata, da li radimo dovoljno da stavimo Putinu do znanja da smo spremni za dugačak put? Da li radimo dovoljno, znajući da bi ruska pobjeda značila kraj Ukrajine kao slobodne, nezavisne i demokratske zemlje, uništenje mirovnog poretka u Evropi?”, istakao je, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh