Svijet

Ruska policija odvodila građane koji su prosjedovali zbog smrti Navaljnog: ”Sad više nemamo nade za lijepu Rusiju u budućnosti”

Društvenim mrežama šire se videosnimke i fotografije stanovnika koji su diljem Rusije odali počast Alekseju Navaljnom nakon što se proširila vijest o njegovoj smrti. Strane agencije objavile su fotografije policije koja odvodi građane koji su se spontano okupili u Sankt Peterburgu kako bi odali počast Alekseju Navaljnom.

People gather at a makeshift memorial for late Russian opposition leader Alexei Navalny organized at the monument to the victims of political repressions in Saint Petersburg on February 16, 2024, following Navalny's death in his Arctic prison. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)

Pred ruskim veleposlanstvima u gradovima širom svijeta poklonici njegovog djela ostavljali su poruke i cvijeće i palili svijeće.

Dok je smrt Alekseja Navaljnog u zapadnom svijetu među udarnim vijestima, u Rusiji ga se jedva spomenulo. U petosatnoj emisiji proruske televizijske voditeljice Olge Skebejeve smrti Navaljnog posvećeno je tek 30-ak sekundi.

Navaljni (47) je služio kaznu u kaznenoj koloniji IK-3 u Karpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, 60 km sjeverno od Arktičkog kruga.

U Berlinu, skupina od 500 do 600 ljudi, prema procjenama policije, okupila se sinoć ispred ruskog veleposlanstva skandirajući “Putin je ubojica” na mješavini ruskog, njemačkog i engleskog.

Neki su također skandirali “Putina u Haag”, misleći na Međunarodni kazneni sud koji istražuje moguće ratne zločine počinjene u Ukrajini,piše N1

Policija je upotrijebila barikade kako bi zatvorila cestu između veleposlanstva i gomile.

“Aleksej Navaljni čelnik je ruske oporbe i uvijek smo polagali nade u njegovo ime”, rekao je Rus zaogrnut u plavo-bijelu proturatnu zastavu.

Više od stotinu prosvjednika okupilo se sinoć i ispred ruskog veleposlanstva u Londonu, držeći transparente na kojima se Putin naziva ratnim zločincem, dok su stotine u Lisabonu održale tiho bdjenje. Pavel Elizarov, 28-godišnji Rus koji živi u Portugalu, rekao je da je Navaljni bio “simbol slobode i nade”.

Blizu ruskog veleposlanstva u Parizu okupilo se stotinjak prosvjednika s natpisima “Putin ubojica”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh