Svijet

EU odlaže Zakon o lancima snabdijevanja zbog prigovora Njemačke i Italije

Do ovakve odluke došlo je nakon što su Njemačka i Italija nagovijestile da će se uzdržati od glasanja, prenio je Reuters.

EU - Nezavisne.com

Zemlje Evropske unije odložile su odluku o predloženom Zakonu kojim bi bilo zahtijevano od velikih kompanija da utvrde da li se u okviru njihovih lanaca snabdijevanja koristi prinudni rad ili se nanosi šteta životnoj sredini.

Do ovakve odluke došlo je nakon što su Njemačka i Italija nagovijestile da će se uzdržati od glasanja, prenio je Reuters.

Belgijsko predsjedništvo EU je saopštilo je da je ta tačka uklonjena sa dnevnog reda sastanka predstavnika 27 zemalja EU i da će vjerovatno biti razmatrana 14. februara.

Jedan diplomata rekao je Reutersu kako je očigledno da nema dovoljno poslanika iz 27 zemalja EU da podrže zakon i dodao da će Njemačka biti uzdržana. Odlučujući potez bila je odluka Italije u poslednjem trenutku da bude uzdržana, navodi izvor iz Italije, a prenosi B92.

Njemački ministar finansija i lider Slobodnih demokrata (FDP) Cristian Lindner na svom “X” nalogu na društvenim mrežama, usprotivio se zakonu, tvrdeći da bi to opteretilo poslovanje prekomjernom birokratijom.

S druge strane, izvršni direktor i osnivač fondacije “Environmental Justice” Steve Trent navodi da neke vlade neodgovorno blokiraju zakon.

“Zaštita potrošača, ljudska prava i održivost planete za buduće generacije su u pitanju“, rekao je on.

Za donošenje ovog zakona neophodna je kvalifikovana većina od 15 zemalja EU, koje predstavljaju 65 posto stanovništva EU kako bi došao na konačno glasanje u Evropskom parlamentu, gde se očekuje da zakon dobije podršku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh