Svijet

Saudijska Arabija privukla 27 miliona stranih turista u 2023.godini

Saudijska Arabija privukla je 27 miliona stranih turista u 2023. godini.

Rijad - Novosti.rs

Najava ovoga je uslijedila manje od pet godina nakon što se zalivsko kraljevstvo u potpunosti otvorilo turizmu.

“Ove godine smo dostigli cifru od 100 miliona turista, 77 miliona iz zemlje, 27 miliona iz inostranstva, više od 100 miliona”, kazao je ministar turizma Ahmed Al Hatib na konferenciji koju je organizovao državni fond Saudijske Arabije, predstavljujući brojke za 2023. godinu.

Vlasti se sada nadaju da će dostići cifru od 150 miliona turista godišnje do 2030. godine, više u odnosu na raniji cilj od 100 miliona, rekao je on.

Turizam je bitan element reformske agende Vizija 2030. princa prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koja ima za cilj da pomogne najvećem svetskom izvozniku sirove nafte da pređe sa fosilnih goriva i da se pripremi za budućnost nakon nafte.

Saudijska Arabija, dom najsvetijih islamskih mjesta u Meki i Medini, dugo je primala hodočasnike, kao i poslovne putnike, ali je uvela opću turističku vizu tek 2019., samo nekoliko mjeseci prije nego što je pandemija koronavirusa desetkovala industriju na globalnom nivou.

Očekuje se da će nova odmarališta duž obale Crvenog mora biti velika atrakcija, iako su nedavni napadi Huti pobunjenika na brodove na Crvenom moru u susjednom Jemenu oživjeli zabrinutost za sigurnost u toj regiji.

Huti, koji su u ratu s vojnom koalicijom pod saudijskim vodstvom od 2015. godine, kažu da su njihovi napadi čin solidarnosti s Palestincima i protest protiv rata između Izraela i Hamasa koji bjesni u Pojasu Gaze od oktobra prošle godine, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh