Zdravlje

KOJI MALO POZNATI SIMPTOM UKAZUJE NA BOLEST RAKA?

Rak je smrtonosna bolest koja nastaje kada abnormalne stanice rastu i nekontrolirano se dijele, a zatim se mogu proširiti na okolna tkiva i organe.

Postoji više od 200 vrsta raka, stoga je nemoguće biti svjestan svih mogućih simptoma.

Prema doktoru Amiru Khanu, znak upozorenja na rak i nakupljanje tekućine u plućima mogu biti nokti koji nisu glatki ili konzistentni u boji.

Sindrom žutih noktiju označava stanje kada nokti požute, postanu deblji i sporo rastu. To može biti znak raka, tekućine na plućima, bronhitisa i reumatoidnog artritisa – objasnio je.

Ljudi sa sindromom žutih noktiju imaju žute, zakrivljene nokte koji mogu zadebljati ili otpasti – navodi Klinika Cleveland.

Sindrom žutih noktiju može biti popraćen respiratornim simptomima, poput honičnog kašlja, kao i natečenim potkoljenicama ili zglob. Stručnjaci nisu sigurni šta tačno uzrokuje ovo stanje, ali ga povezuju s lošom cirkulacijom, problemima s limfnom drenažom ili nakupljanjem tekućine oko pluća.

Klinika Cleveland objašnjava da je sindrom žutih noktiju češći kod osoba starijih od 50 godina, a rijetko se javlja kod djece. Osim raka, stanja povezana s ovim sindromom su autoimune bolesti, bolest štitnjače, reumatoidni artritis, gljivične infekcije, pušenje ili korištenje lakova za nokte u boji. prenosi hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh