Svijet

Blinken tražio da State Department razmotri opcije za mogućnost priznavanja palestinske države

Državni sekretar SAD-a Antony Blinken zatražio je od State Departmenta da izvrši analizu i predstavi opcije politike o mogućem američkom i međunarodnom priznanju palestinske države nakon rata u Gazi, rekla su za Axios dva američka zvaničnika upoznata s ovom temom.

Prema pisanju Axiosa, činjenica da State Department čak razmatra takve opcije signalizira promjenu u razmišljanju unutar administracije predsjednika Joe Bidena o mogućem priznavanju palestinske državnosti, što je vrlo osjetljiva tema i na međunarodnom i domaćem planu.

“Ponovno promišljanje mnogih starih američkih paradigmi i politika”

Decenijama je američka politika bila da se suprotstavlja priznavanju Palestine kao države i bilateralno i u institucijama UN-a i da insistira da se palestinska državnost treba postići samo direktnim pregovorima između Izraela i Palestinske uprave.

Međutim, kako je jedan visoki američki zvaničnik izjavio za ovaj medij, “nastojanja da se pronađe diplomatski izlaz iz rata u Gazi otvorila su vrata za ponovno promišljanje mnogih starih američkih paradigmi i politika”.

Navodi se da Bidenova administracija povezuje moguću normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije sa stvaranjem puta za uspostavljanje palestinske države kao dio svoje poslijeratne strategije. Ova inicijativa je zasnovana na naporima administracije prije 7. oktobra da pregovara o velikom sporazumu sa Saudijskom Arabijom koji je uključivao mirovni sporazum između kraljevstva i Izraela.

Saudijski zvaničnici su javno i privatno stavili do znanja od 7. oktobra da bi svaki potencijalni sporazum o normalizaciji sa Izraelom bio uslovljen stvaranjem “nepovratnog” puta prema palestinskoj državi.

Sada navodno neki zvaničnici unutar Bidenove administracije smatraju da bi priznanje palestinske države možda trebalo biti prvi korak u pregovorima za rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba umjesto posljednjeg, rekao je visoki američki dužnosnik.

Axios piše da postoji nekoliko opcija za djelovanje SAD-a po ovom pitanju, uključujući samo bilateralno priznavanje države Palestine, ne ulaganje veta kako bi se blokirala potencijalna odluka Vijeća sigurnosti UN-a da prihvati Palestinu kao punopravnu članicu UN-a, te pozivanje drugih zemalja da priznaju Palestinu.

Blinken je navodno također zatražio od State Departmenta da analizira kako bi izgledala demilitarizirana palestinska država na osnovu drugih modela iz svijeta, rekla su dva američkih zvaničnika.

Ideja o demilitariziranoj palestinskoj državi nešto je što je izraelski premijer Benjamin Netanyahu predlagao nekoliko puta između 2009. i 2015. godine, ali tu opciju nije spominjao posljednjih godina.

Navodi se da je svrha Blinkenovih zahtjeva da se sagledaju opcije kako se rješenje o dvije države može implementirati na način koji osigurava sigurnost za Izrael, rekao je američki zvaničnik.

Američki zvaničnik je rekao da je Bijela kuća upoznata s ovim aktivnostima, ali su izvori pojasnili Blinken nije potpisao nijednu novu politiku i da je State Department u procesu izrade velike analize opcija.

Iz State Departmenta odbili da komentarišu ove navode za Axios.

Da li je bilo ranije sličnih inicijativa?

State Department je ranije pod administracijom Baracka Obame razmatrao pitanje priznanja palestinske države, uključujući i nakon što su palestinske vlasti tražile priznanje kao punopravna članica UN-a 2011. godine.

U to vrijeme, State Department je pripremio značajan dokument o tom pitanju, ali se o njemu nije razgovaralo unutar administracije kao o ozbiljnoj opciji, prema zvaničniku upućenom u sadržaj dokumenta.

Generalna skupština UN-a prihvatila je Palestinu kao državu posmatrača 2012. godine, ali joj nije dala punopravno članstvo.

U ponedjeljak je i britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio da Ujedinjeno Kraljevstvo razmatra priznavanje Palestine kao dio svojih planova za period nakon rata u Gazi i kao način da Palestincima pruži politički horizont.

“Mi ćemo sa našim saveznicima razmotriti ćemo pitanje priznavanja palestinske države, uključujući u Ujedinjenim nacijama… to bi mogla biti jedna od stvari koja pomaže da se ovaj proces učini nepovratnim“, rekao je.

Protivljenje Izraela

Axios ističe da je Netanyahu, koji se dugo protivio rješenju s dvije države, nedavno odbacio pozive na palestinski suverenitet, te da se Izrael se žestoko protivi tome da bilo koja država ili UN prizna palestinsku državu.

Netanyahuova vlada uključuje ultranacionaliste koji se protive čak i najmanjim ustupcima Palestincima. Američki zvaničnici priznali su da je malo vjerovatno da bi Izrael pristao na put ka budućoj palestinskoj državi.

Podsjetimo, u srijedu je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller izjavio da SAD teže uspostavljanju nezavisne države Palestine “sa sigurnosnim garancijama” za Izrael.

“Aktivno težimo uspostavljanju nezavisne palestinske države sa stvarnim sigurnosnim garancijama za Izrael, jer vjerujemo da je to najbolji način da se postigne trajni mir i sigurnost za Izrael, Palestince i region”, rekao je Miller novinarima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh