Svijet

CBS News: Odobreni planovi za američke napade na objekte u Iraku i Siriji

Američki zvaničnici su potvrdili za CBS News da su odobreni planovi za niz napada tokom nekoliko dana na ciljeve unutar Iraka i Sirije.

Odluka je uslijeila kao odgovor na napade dronovima i raketama na američke snage u regiji, uključujući napad u nedjelju u kojem su ubijena trojica američkih vojnika u bazi Tower 22 unutar Jordana, u blizini sirijske granice.

Zvaničnici su za CBS News naveli da će glavni faktor u odabiru vremena za ove napade biti vremenski uslovi. Istakli su da SAD imaju sposobnost da izvedu napade po lošem vremenu, ali da žele da imaju bolju vidljivost odabranih ciljeva kako bi se izbjegli nenamjerni napadi na civile koji bi mogli biti u tom području.

Nije bilo novih napada na lokacije američkih trupa u regiji otkako je grupa Kataib Hezbollah koju podržava Iran objavila u srijedu da obustavlja vojne operacije protiv američkih snaga.

Brojne grupe na Bliskom istoku koje podržava Iran pojačale su napade na subjekte povezane s SAD-om i Izraelom usred izraelskog rata s Hamasom.

Kako piše CBS News, Iran intenzivno podržava Hamas i mnoge druge grupe širom regiona, uključujući Hutije u Jemenu koji su napali brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu, i Hezbollah u Libanu, koji se sukobljava s izraelskim snagama. Sve te grupe su navele da napadaju zapadne interese u znak podrške palestinskom narodu.

Američki zvaničnici rekli su za CBS News da je još jedan dron oboren preko noći iznad Adenskog zaljeva, dok je eksplozivni morski dron uništen u Crvenom moru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh