Svijet

NATO vježba odbranu Evrope: Najveća vježba od Hladng rata

NATO pokreće najveću vježbu od Hladnog rata, uvježbavajući kako bi američke trupe mogle da ojačaju evropske saveznike u zemljama koje se graniče s Rusijom ako dođe do sukoba sa “bliskim” protivnikom.

Oko 90.000 vojnika trebalo bi da se pridruži vježbama “Steadfast Defender 2024” koje će trajati do maja, rekao je u četvrtak glavni komandant alijanse Chris Cavoli.

Učestvovaće više od 50 brodova, od nosača aviona do razarača, kao i više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pješadije, saopćeno je iz NATO-a.

Cavoli je rekao da će ovim NATO uvježbati izvršenje regionalnih planova, prvih odbrambenih planova koje je su izradili u posljednjih nekoliko decenija, u kojima se detaljno opisuje kako će odgovoriti na ruski napad.

U najavi vježbi nisu imenovali direktno Rusiju. Ali, glavni strateški dokument NATO-a identifikuje Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica alijanse, piše VoA.

“Steadfast Defender 2024 će pokazati sposobnost NATO-a da brzo rasporedi snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova alijanse kako bi ojačao odbranu Evrope”, rečeno je iz NATO-a.

Do pojačanja će doći tokom “simuliranog scenarija sukoba sa sličnim protivnikom”, rekao je Cavoli novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka nacionalnih načelnika odbrane.

Posljednje vježbe slične veličine bile su Reforger, tokom Hladnog rata 1988. sa 125.000 učesnika, i Trident Juncture 2018. sa 50.000 učesnika, prema podacima NATO-a.

Vojnici koji će učestvovati u vježbama, koje će uključivati simulacije dovođenja osoblja u Evropu, kao i vježbe na terenu, dolaziće iz zemalja NATO-a i Švedske, koja se nada da će se uskoro pridružiti alijansi.

Saveznici su utvrdili regionalne planove na samitu u Vilniusu 2023., čime je okončana duga era u kojoj NATO nije vidio potrebu za velikim odbrambenim planovima jer su zapadne zemlje vodile manje ratove u Afganistanu i Iraku i osjećali sigurnim da postsovjetska Rusija više ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju,pišu Vijesti

Tokom drugog dijela vježbe “Steadfast Defender” poseban fokus će biti na raspoređivanju snaga za brzo reagovanje NATO-a u Poljskoj na istočnom krilu alijanse.

Druge lokacije vježbi bit će baltičke zemlje za koje se smatra da su najugroženije od potencijalnog ruskog napada, Njemačka, koja je centar za dolazeća pojačanje, i zemlje na granici alijanse kao što su Norveška i Rumunija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh