Svijet

Biden: Napadi na Hute u Jemenu bit će nastavljeni

Sjedinjene Države izvele su rano u četvrtak nove napade na Hute koji su se spremali ispaliti projektile u Crveno more, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, John Kirby.

Spominjući i napade koji su već izvedeni noću, Kirby je kazao: “Izveli smo ih ponovno jutros gađajući projektile za koje mislimo da su ih se pripremili trenutno lansirati u Crveno more”.

Dodao je da će američko vojno zapovjedništvo na Bliskom istoku kasnije objaviti detalje napada.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da će se američko-britanski napadi na Hute u Jemenu nastaviti, dodajući da su pobunjenici nastavili napadati brodove u Crvenom moru.

Američka vojska ciljala je Hute četvrti put u manje od sedam dana.

Ti američki napadi, dok Bliski istok riskira regionalni požar, izvedeni su nekoliko sati nakon što je Washington još jednom opisao jemenske pobunjenike kao “teroriste”.

Huti, koji već gotovo desetljeće ratuju protiv jemenske vlade, ciljaju trgovačke brodove za koje vjeruju da su povezani s Izraelom, u području ključnom za međunarodnu trgovinu.

Sjedinjene Države odlučile su predvoditi međunarodni odgovor na te napade, izvodeći napad na Hute u dogovoru s Ujedinjenim Kraljevstvom, te uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske.

Od izbijanja rata u Gazi između Izraela i Hamasa, Huti koje podržava Iran su napali najmanje 26 brodova otkako su u novembru zauzeli brod Galaxy Leader povezan s Izraelom.

Napadi su prisilili neke od najvećih svjetskih kompanija da preusmjere svoja plovila oko Rta dobre nade na južnom vrhu Afrike, ozbiljno remeteći globalnu trgovinu.

Promet kroz Crveno more, koji inače olakšava kretanje tereta u vrijednosti od tri do devet milijardi dolara svaki dan, pao je za više od 40 posto od početka napada, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh