Svijet

Odjeknula snažna eksplozija: Amerikanci ispalili “Tomahavk” na prestonicu Jemena

Centralna komanda Pentagona navela je da je napad nastavak akcije započete dan ranije

Oružane snage SAD izvele su tokom noći novi napad na položaje Huta u Jemenu.

– Tačno u 3.45 sati po lokalnom vremenu američke snage su pokrenule udar na radar Huta u Jemenu – saopštila je centralna komanda SAD.

Centralna komanda Pentagona navela je da je napad nastavak akcije započete dan ranije.

Napad je izveden raketom “Tomahavk” lansiranom sa razarača USS Karni.

Izvor u administraciji Sane navodi da je projektil pogodio sjever jemenske prestonice dok lokalni mediji navode da se čula snažna eksplozija.

CNN prenosi, pozivajući se na jednog američkog zvaničnika, da su napadi bili znatno manjeg obima nego prethodne noći.

Službeni mediji militanata koje podržava Iran ranije su objavili da je napadnuta zračna baza Al-Dailami u glavnom gradu Jemena Sani, koji je pod vlašću pobunjenika. Ranije jučer, direktor Zajedničkog štaba američkih snaga, general-pukovnik Daglas Sims, rekao je novinarima da su Huti lansirali protubrodsku balističku raketu kao odmazdu za udare u četvrtak navečer, ali nije pogodila plovilo.

Prvog dana napada SAD i Velike Britanije na položaje Huta, u petak, pogođeno je 28 lokacija i više od 60 ciljeva. Vašington i London su saopštili da su akciju izveli zbog napada Huta na brodove u Crvenom moru.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je jučer da bi Huti mogli da se suoče sa daljim udarima,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh