Svijet

Žestok napad SAD-a i Britanije na Crvenom moru,reagirali Rusija, Iran, Hezbolah…

Sjedinjene Države i Velika Britanija započeli su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.

Dužnosnici su otkrili da su napadi izvedeni zrakoplovima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora.Stigle reakcije Rusije, Irana, Hezbolaha…
Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se raspravljalo o udarima.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani izdao je priopćenje u kojem se navodi da zemlja oštro osuđuje američko-britanski napad na jemenske Hutije, prenosi Nournews. “Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo na nekoliko gradova u Jemenu… Smatramo da je to jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, te kršenje međunarodnih zakona, propisa i prava”,piše Index
Militantna skupina Hezbolah u Libanonu također je osudila akciju. Skupina, koja je jedna od nekoliko u regiji koja se slaže s Iranom, rekla je: “Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD puni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji.”

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i “izbjegavanje eskalacije”, a ministarstvo vanjskih poslova reklo je da pozorno prati situaciju s “velikom zabrinutošću”. Posljednjih je mjeseci bila uključena u mirovne pregovore s Hutijima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh