Svijet

Panika među mladima u Švedskoj nakon upozorenja na rat. “Nismo spremni”

Upozorenje dvojice visokih dužnosnika odbrane Šveđanima da se pripreme za rat izazvalo je zabrinutost i optužbe da se bespotrebno diže panika, piše BBC.

Ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin rekao je na konferenciji u nedjelju da bi “moglo doći do rata u Švedskoj”. Njegovu je poruku potom podržao i vrhovni vojni zapovjednik, general Micael Byden, koji je rekao da bi se svi Šveđani trebali psihički pripremiti na tu mogućnost.

Međutim, oporbeni političari usprotivili su se tonu upozorenja. Bivša premijerka Magdalena Andersson rekla je za švedsku TV da iako je sigurnosna situacija ozbiljna, “nije kao da je rat pred vratima”.

Organizacija za dječja prava Bris rekla je da njihova nacionalna linija za pomoć obično ne prima pozive o mogućnosti rata. Ali ovaj tjedan zabilježen je porast zabrinutih poziva mladih koji su vidjeli vijesti ili objave na TikToku u kojima se govori o tome. “Ovo je bilo dobro pripremljeno, nije bilo nešto izlanuto”, rekla je glasnogovornica Brisa Maja Dahl za BBC. “Trebali su pružiti informacije namijenjene djeci kada izlaze s ovakvim informacijama za odrasle.”

Unatoč oštrim porukama, primjedbe ministra civilne obrane i vojnog zapovjednika smatraju se pozivom na uzbunu. Nakon više od dva stoljeća mira Švedska je na nekoliko koraka od ulaska u NATO. Čeka zeleno svjetlo turskog parlamenta, a zatim i Mađarske. Vrhovni zapovjednik rekao je da njegove izjave nisu ništa novo.

“Nije nam namjera zabrinuti ljude, ali…”
Prije mjesec dana posjetio je ukrajinski istočni front, a Švedska je jedna od zemalja koje obučavaju ukrajinske pilote. “Moja ambicija nije zabrinjavati ljude; moja ambicija je natjerati više ljudi da razmišlja o vlastitoj situaciji i vlastitim odgovornostima”, rekao je general Byden novinama Aftonbladet.

Finska se već pridružila NATO-u, a ruski dužnosnici prijete da će ona biti “prva koja će patiti” ako napetosti s NATO-om eskaliraju.

Švedski ministar civilne obrane rekao je da njegov cilj nije da se među ljudima širi panika, već da steknu svijest o tome što se zapravo događa. Pozvao je lokalne vlasti, organizacije za hitne slučajeve i pojedince da reagiraju.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Ako postoji jedna stvar koja me drži budnim noću, to je osjećaj da se stvari odvijaju presporo”, rekao je Bohlin na konferenciji Društva i obrane u nedjelju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku tijekom konferencije da surađuje s njegovom zemljom i drugima na proizvodnji oružja.

Premijer Ulf Kristersson dodao je da će 2024. Švedska ispuniti NATO-ov cilj da potroši 2% BDP-a na vojnu obranu, udvostručivši tako potrošnju od 2020.

Stručnjak za obranu Oscar Jonsson rekao je da je ton upozorenja šefova obrane “poput oluje” i da je 90% onoga što je rečeno proizašlo iz frustracije jer se premalo čini za izgradnju civilne i vojne obrane. “Vrijeme je ograničeno i cilj je bio pozvati na buđenje agencije i pojedince”, rekao je za BBC.

“Švedska vojska nije dovoljno velika”
“Švedske oružane snage su nevjerojatno kompetentne, ali nisu dovoljno velike za slučaj rata. Najnoviji zakon o obrani kaže da bismo trebali uspostaviti tri i pol brigade, dok je Ukrajina imala 25 kada je rat počeo”, kaže.

Upozorenje generala Bydena dolazi neposredno nakon upozorenja šefa poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost (BBN) Jaceka Siewiere, koji je rekao da bi, kako bi izbjegle rat s Rusijom, zemlje na istočnom krilu NATO-a trebale napraviti trogodišnji plan kako bi bile spremne za sukob. Rekao je da je izvješće njemačkog Vijeća za vanjske odnose, u kojem se sugerira da bi Njemačka i NATO trebali pripremiti svoje oružane snage da budu u stanju dobiti ruski napad u idućih šest godina – “previše optimistično”.

Oscar Jonsson, analitičar sa Švedskog obrambenog sveučilišta, rekao je da, iako je rat moguć, trebalo bi se poklopiti nekoliko čimbenika da do njega stvarno i dođe: ruski rat u Ukrajini treba biti pri kraju da bi se ruska vojska imala vremena obnoviti i naoružati, a Europa bi trebala izgubiti američku vojnu potporu.

Sve je to u okvirima mogućeg, dodao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh