Svijet

Hamas neće osloboditi nove taoce bez prekida vatre u Gazi

Hamas je u nedjelju ponovio da nije spreman za pregovore bez prekida izraelskih neprijateljstava u Pojasu Gaze.

Al Bireh, Zapadna obala - 26. novembar 2023: 39 Palestinaca, dovezenih vozilom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, ponovo se okupljaju sa svojim rođacima nakon što su pušteni iz izraelskog zatvora Ofer kao dio razmjene zatvorenika Izraela i palestinske grupe otpora Hamas u vrijeme humanitarne pauze. ( Issam Rimawi - Twitter )

Stav Hamasa je da neće pregovarati dok se agresija na palestinski narod jednom zauvijek ne zaustavi – saopćilu iz Hamasa, prenosi DPA.

– Hamas potvrđuje svoj stav da neće biti pregovora o razmjeni zarobljenika ako se jednom zauvijek ne zaustavi cionistička agresija na naš narod – poručili su iz te grupe i dodali da je tuu poruku prenijela svim uključenim posrednicima.

Katar nastoji da posreduje između Izraela i Hamasa u postizanju sporazuma o novom humanitarnom primirju u Pojasu Gaze. Očekuje se da će se visoki izraelski i katarski zvaničnici sastati u Norveškoj kako bi razgovarali o mogućnosti pregovora o oslobađanju preostalih talaca koje je Hamas uzeo u zamjenu za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima. Nijedna strana nije zvanično potvrdila te izvještaje, prenosi DPA,piše N1

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u subotu da će samo nastavak vojnog pritiska dovesti do oslobađanja svih talaca iz Pojasa Gaze. “Bez tog pritiska, Izrael ne bi bio u stanju da “stvori okvir” koji je doveo do oslobađanja talaca u novembru”, rekao je on.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh