Svijet

Nova drama u Crvenom moru: Britanski razarač otvorio vatru, oglasili se i Amerikanci!

Američka je vojska ranije ovog mjeseca rekla da su Huti napali tri teretna broda koja su plovila Crvenim morem

Britanski je razarač u subotu u Crvenom moru srušio dron za koji se sumnja da je bio napadački, piše The Telegraph.

Vjeruje se da je ovo prvi puta od Zaljevskog rata da je Britanska kraljevska mornarica otvorila vatru na neku zračnu metu s ciljem da je uništi ili ošteti.

Ministar obrane Velike Britanije Grant Shapps rekao je da se sumnjalo da dron u svome ciljniku imao teretne brodove.

Crveno se more nalazi između sjeverne Afrike i Arapskog poluotoka te zajedno sa Sueskim kanalom spaja Sredozemno more i Indijski ocean.

Razarač “HMS Diamond” poslan je u spomenutu regiju prije dva tjedna jer su se pojavile sumnje da bi nestabilnost na Bliskom istoku mogla ugroziti sigurnost međunarodnih pomorskih puteva.

– Ispaljena je jedna raketa “Sea Viper” i ona je uspješno uništila metu – rekao je Shapps.

– Nedavni ilegalni napadi predstavljaju direktnu prijetnju za međunarodnu trgovinu i pomorsku sigurnost u Crvenom moru. Velika Britanija predano suzbija te napade i štiti međunarodnu trgovinu – dodao je ministar obrane Velike Britanije.

BBC je nešto kasnije javio da je američki razarač “USS Carney” u subotu srušio 14 dronova koji su na Crveno more ispaljeni iz dijela Jemena koji kontroliraju Huti.

Američka je vojska rekla da se radilo o “napadački dronovima” te da u njihovom rušenju nije oštećen niti jedan brod te da nitko nije ozlijeđen.

Američka je vojska ranije ovog mjeseca rekla je da je brod “Unity Explorer” koji je plovio pod bahamskom zastavom, a koji je u vlasništvu jedne britanske tvrtke, bio jedan od tri broda koje su napali Huti, grupa šijitskih pobunjenika koja kontrolira veći dio sjevernog Jemena te koja je povezana s Iranom.

Nakon što je jedan teretni broj koji je plovio pod liberijskom zastavom napadnut raketom, Brodarska tvrtka Maersk rekla je u petak kapetanima svojih brodova da ne prolaze tjesnacem Bab-el-Mandeb koji dijeli Afriku i Aziju te spaja Crveno more i Adenski zaljev.

Francuska brodarska tvrtka CMA CGM rekla je u subotu da njezini teretni brodovi do daljnjega neće ploviti Crvenim morem.

“Šestina svjetskih komercijalnih teretnih brodova prolazi kroz tjesnac Bab-el-Mandeb i Crveno more. Razarač “HMS Diamond” tamo je krenuo prije dva tjedna iz Portsmoutha i njegov je dolazak već dao rezultate”, rekao je čelni čovjek Britanske kraljevske mornarice admiral Ben Key te dodao da će britanska mornarica predano braniti slobodu plovidbe u svijetu.

Ministarstvo obrane Velike Britanije nije reklo tko stoji iza napada dronom, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh