Svijet

EU parlamentarci usvojili rezoluciji: Pozvali na otvaranje pristupnih pregovora sa BiH

Zastupnici u Europskom parlamentu pozvali su Europsko vijeće da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinaom, Ukrajinom i Moldavijom, te da se Gruziji dodijeli status kandidata.

europski parlament - AFP

Pristupni pregovori sa Bosnom i Hercegovinom trebali bi biti otvoreni “uz određene reformske pomake,” poručili su.

U rezoluciji ZA koju je glasalo 468 zastupnika, pozdravlja se interes i politička volja ovih zemalja da se pridruže EU, kao i ozbiljni napori koji se ulažu u ispunjavanje uvjeta za članstvo.

Europska unija bi trebala uspostaviti jasne rokove za zemlje kandidate za završetak pregovora o pristupanju EU do kraja ove decenije, naglašavaju europarlamentarci.

Zastupnici u Europskom parlamentu inzistiraju na tome da kriteriji iz Kopenhagena moraju biti ispunjeni kako bi se osiguralo da zemlje kandidati i potencijalni kandidati pokažu dosljednu i trajnu predanost demokraciji, vladavini prava, ljudskim pravima i poštivanju i zaštiti manjina te gospodarskim reformama.

U rezoluciji naglašavaju potrebu za unutrašnjim reformama, koje su uporedo s procesom proširenja, kako bi se poboljšala sposobnost EU da efikasno integriše nove članice, uključujući uvođenje glasanja kvalifikovanom većinom.

ZA je glasalo 468 parlamentaraca, 99 je bilo protiv i 58 suzdržanih. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh