Svijet

Izrael se suočava s rastućom diplomatskom izolacijom

Palestinske vlasti su pozdravile rezoluciju i pozvale zemlje da izvrše pritisak na Izrael da se povinuje

Izrael se suočio sa rastućom diplomatskom izolacijom u svom ratu protiv Hamasa nakon što su Ujedinjene nacije zahtijevale hitan humanitarni prekid vatre u Gazi, a američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je dugogodišnjem savezniku da njegovo “neselektivno” bombardiranje civila šteti međunarodnoj podršci, prenosi Reuters.

Stalna patnja palestinskih civila
Nakon upozorenja zvaničnika UN-a o produbljivanju humanitarne krize u Gazi, Generalna skupština UN-a, koja ima 193 člana, donijela je rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre, a za to je glasalo tri četvrtine država članica.

– Cijena poraza Hamasa ne može biti stalna patnja svih palestinskih civila – odvojeno su izjavili lideri Kanade, Australije i Novog Zelanda u zajedničkoj izjavi pozivajući na prekid vatre.

Palestinske vlasti su pozdravile rezoluciju i pozvale zemlje da izvrše pritisak na Izrael da se povinuje. Zvaničnik Hamasa u egzilu, Izzat El-Reshiq, u izjavi na Telegramu ponovio je tu reakciju, rekavši da Izrael treba “zaustaviti svoju agresiju, genocid i etničko čišćenje protiv našeg naroda”.

“Genocidni teroristi”
SAD i Izrael, koji tvrde da prekid vatre koristi samo Hamasu, glasali su protiv te mjere zajedno s još osam zemalja.

Prije glasanja u UN-u, izraelski ambasador u UN-u Gilad Erdan rekao je:

– Prekid vatre znači jedno i samo jedno; osiguravanje opstanka Hamasa, osiguravanje opstanka genocidnih terorista koji su posvećeni uništavanju Izraela i Jevreja.

Prije rezolucije, Bajden je rekao da Izrael sada ima podršku “većine svijeta” uključujući SAD i Evropsku uniju za svoju borbu protiv palestinske militantne grupe Hamas.

– Ali oni počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se dešava – rekao je on na donatorskoj akciji u Vašingtonu,piše Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh