Svijet

Evropski jež životinja godine u Njemačkoj

Njemačka organizacija za zaštitu divljih životinja proglasila je u ponedjeljak evropskog ježa životinjom 2024. godine.

Evropski jež - Pixabay

Tamnoprsi jež (Erinaceus europaeus), koji je raširen u većem dijelu Njemačke, premoćno je pobijedio vjevericu i crvenu lisicu na glasanju za godišnju nagradu, objavila je Njemačka fondacija za zaštitu divljih životinja (German Wildlife Foundation) u Hamburgu.

Donatori zaklade glasaju za tu nagradu od 2017. kako bi skrenuli pažnju na ugrožene divlje životinje. Uništavanje staništa prijeti opstanku evropskog ježa, koji može narasti do 20 centimetara dužine, piše “Index.hr“.

U Njemačkoj mala polja sve više istiskuju živice, šume i pašnjake koji su nekoć bili dom za te životinje, po biologu i direktoru zaklade Klausu Haklenderu. Zbog toga se oni sve više sele u gradove gdje im je život težak zbog automobila, asfalta i košenja trave. Jež je na popisu životinja čiji je opstanak ugrožen i populacija mu se postepeno smanjuje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh