Svijet

Izrael koristi “Jevanđelje” protiv Hamasa: Kada stradaju civili i djeca, nije slučajno

Izrael se oslanja na sistem veštačke inteligencije (AI) “Jevanđelje” da bi izabrao ciljeve za udare u pojasu Gaze.

Vještačka inteligencija - Nezavisne.com

Prema izraelskoj vojsci, veštačka inteligencija omogućava smanjenje broja civilnih žrtava, ali se ne slažu svi sa njima.

Novinarska istraga zasnovana je na intervjuima sa 7 izraelskih obaveštajnih službenika koji su učestvovali u izraelskim operacijama u Gazi, kao i na palestinskim svedočenjima, podacima i dokumentima iz Pojasa Gaze, zvaničnim izjavama pres službe ID i drugih izraelskih vladinih agencija, prenosi mind.ua.

Baza podataka IDF sadrži podatke o 30-40 hiljada ljudi za koje se sumnja da su pripadnici Hamasa ili drugih grupa, a automatizovani sistem nudi koordinate domova (sistem pokazuje broj civila koji bi mogli da budu ubijeni u napadu na određeni cilj). ) takvih Palestinaca, rekli su izvori za Lokalni poziv..

“Ništa se ne dešava slučajno. Kada trogodišnju devojčicu ubiju u kući u Gazi, to se dešava zato što je neko u vojsci odlučio da njena smrt nije razlog za brigu, da je to cena koju vredi platiti da se eliminiše druga meta. Mi nismo Hamas. Ovo nisu slučajne rakete. Sve se radi namerno. Znamo tačno kolika je kolateralna šteta u svakoj kući”, rekao je jedan od izvora.

Prema istrazi, još jedan razlog za velike civilne živote u Gazi je rasprostranjena upotreba sistema zvanog Habsorah (Jevanđelje), koji je u velikoj meri zasnovan na veštačkoj inteligenciji i može da “generiše” mete skoro automatskom brzinom. prevazilazeći ono što je ranije bilo moguće, prenosi Guardian.

Ovaj sistem veštačke inteligencije, prema rečima bivšeg obaveštajnog oficira, u suštini olakšava stvaranje “fabrike masovnih ubistava” koja naglašava kvantitet nad kvalitetom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh