Svijet

Tesla lansirala novi kamionet

Četiri godine nakon debija, Tesla Cybertruck je konačno stigao do svoje prve serije kupaca.

Tesla - Tanjug

Kamionet je isporučen desetak ljudi tokom raskošnog događaja u sjedištu kompanije u Austinu u Teksasu, na kojem je Ilon Mask, šef Tesle, predvidio da će on značiti novu i uzbudljiviju budućnost.

Kompanija je takođe pružila ažurirane detalje o cijenama, dometu i karakteristikama kamioneta, od kojih se većina značajno promijenila u odnosu na prvobitno najavljene brojeve. Verzija električnog kamioneta sa pogonom na zadnje točkove počet će s cijenom od 60.990 dolara – što je više od originalne cijene od 39.900 dolara koliko je najavljeno u 2019, i imaće domet od 250 milja ili oko 400 kilometara uz punu bateriju. Ta verzija neće biti dostupna do 2025. godine.

Ovaj električni kamionet od nerđajućeg čelika, navodi Verge, dugo je fascinirao ljubitelje Tesle, ali brojna kašnjenja u proizvodnji navela su neke da se zapitaju da li će kamionet ikada zaista stići. Proizvodnja je navodno bila izuzetno izazovna za kompaniju, uglavnom zbog izbora korištenja ultra-tvrdog nerđajućeg čelika za eksterijer. Mask je insistirao da Cybertruck bude otporan na metke, što je dodatno zakomplikovalo proces.

Polarizirajući dizajn bio je još jedna sporna tačka među fanovima Tesle. Poligonalni oblik i oštri uglovi trebali su signalizirati da Tesla nije zainteresovana za takmičenje na tradicionalnom tržištu kamioneta. To je navelo neke stručnjake da zaključe da će Cybertruck vjerovatno biti više luksuzno vozilo za kompaniju, privlačeći kupce da umjesto toga kupuju njegova praktičnija i dostupnija vozila, poput modela 3 i Y, pišu nezavisne.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh