Svijet

Zviždači tvrde da je CIA dosad pronašla devet vanzemaljskih letjelica, od kojih su dvije “potpuno netaknute”

CIA navodno koristi sofisticirani sistem za otkrivanje neidentificiranih letećih objekata (NLO-a) čak i dok su maskirani, tvrde isti izvori.

Povjerljive informacije o NLO. Instagram

Ako je vjerovati neimenovanim izvorima koji su se raspričali za britanski tabloid, Amerikanci već imaju u rukama devet vanzemaljskih letjelica, od kojih su dvije u savršenom stanju, prenosi avaz.

Tajne operacije

Američki obavještajni agenti uspješno su pronašli i uzeli najmanje devet potencijalno vanzemaljskih letjelica, od kojih su dvije pronađene potpuno netaknute, otkriva britanski tabloid Daily Mail, pozivajući se na izjave iz neotkrivenih izvora.

Tajne operacije navodno je orkestrirao Ured za globalni pristup (OGA), koji je ogranak unutar CIA-ine Uprave za nauku i tehnologiju osnovan 2003. godine. Izvori, za koje se tvrdi da su upućeni u povjerljive informacije, detaljno su opisali razne okolnosti vezane uz pronalaženje tih vanzemaljskih letjelica.

– Ima najmanje devet letjelica… Ako je bila riječ o padu, na njima je velika šteta. No dvije od njih potpuno su netaknute – pojasnio je jedan od neimenovanih izvora za navedeni britanski tabloid.

CIA navodno koristi sofisticirani sistem za otkrivanje neidentificiranih letećih objekata (NLO-a) čak i dok su maskirani, tvrde isti izvori. Taj sistem pomaže posebnim američkim vojnim jedinicama u spašavanju olupina neljudskih letjelica koje slete, sruše se ili su oborene, navodi jedan od neimenovanih izvora.

Drugi izvor opisao je ulogu OGA-e kao fasilitatora koji američkim operativcima omogućuje pristup ograničenim područjima diljem svijeta. Vrlo su domišljati u tome da mogu stići bilo gdje u svijetu gdje žele, rekao je isti izvor, opisujući mogućnosti OGA-e.

Dok se OGA primarno fokusira na operacije koje uključuju nuklearno oružje, oborene satelite ili protivničku tehnologiju, neke se misije vrte oko pronalaženja i izvlačenja NLO-a, koje američka vlada sada službeno naziva “Neidentificiranim anomalnim fenomenima” (Unidentified anomalous phenomena ili UAP).
Zaštititi tajnost

– Zadatak koji je pred nama je jednostavno staviti ga pod nadzor i zaštititi njegovu tajnost – naglasio je jedan od neimenovanih izvora, naglašavajući da stvarni pronalazak provodi vojska, ali se brzo prenosi u privatne ruke kako bi se izbjeglo pretjerano vođenje evidencije.

U koordinaciji s elitnim jedinicama kao što su Delta Force, SEAL timovi ili Nuclear Emergency Support Team (NEST), OGA igra ključnu ulogu u izvlačenju potencijalno izvanzemaljskih letjelica. JSOC i NEST, međutim, nisu odgovorili na upite britanskog tabloida o toj temi.

Neimenovani izvor je isto tako otkrio da CIA djeluje kao “upravitelj portfelja” za “operaciju izvlačenja nakon nesreće” NLO-a. Prikupljeni radioaktivni materijali šalju se nacionalnim laboratorijima američkog ministarstva energetike, dok se ne radioaktivni materijali i netaknute letjelice navodno predaju izvođačima odbrambenih zrakoplovnih industrija.
Neljudska inteligencija

Nakon svjedočenja zviždača u Kongresu vođa većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) sponzorirao je UAP Act Disclosure Act, koji je u septembru uključen u Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane iz 2024. godine. Prijedlog zakona nalaže vladi da objavi “otkrivene tehnologije nepoznatog porijekla i biološke dokaze neljudske inteligencije”, piše Zimo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh