Svijet

Putin poručio šta je ključni uslov za mir u Palestini

“Stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. godine ključni je uslov za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba”, naveo je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Vladimir Putin - bhrt

On je to rekao, kako prenose ruski mediji, u poruci palestinskom lideru Mahmoudu Abbasu povodom Međunarodnog dana solidarnosti sa palestinskim narodom.

“Sada, kada krvavi sukob donosi mnoge patnje civilima Palestine, smatram da je od posebnog značaja da se potvrdi dosljedni stav Rusije u korist realizacije legitimnih prava vašeg naroda da stvore sopstvenu, suverenu državu u granicama iz 1967. godine sa prijestonicom u Istočnom Jerusalemu. Upravo je to ključni uslov za postizanje sveobuhvatnog, dugoročnog i pravednog palestinsko-izraelskog rješenja situacije“, navodi se u poruci Putina, koju je pročitao zamjenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov.

Svečanost povodom ovog događaja održana je u rezidenciji Ambasade Palestine u Rusiji.

Ruski lider je istakao da je siguran da se zajedničkim naporima može osigurati dalji razvoj “tradicionalno prijateljskih rusko-palestinskih odnosa i međusobno korisne saradnje u različitim sferama“.

Putin je dodao da rad u tom pravcu odgovara interesima obje zemlje i u skladu je sa jačanjem regionalne bezbjednosti,pišu Vijesti

“Želim vam dobro zdravlje i uspjeh, a svim Palestincima mir, prosperitet i napredak u njihovoj rodnoj zemlji“, jasna je poruka ruskog lidera koji je otvoreno stao na palestinsku stranu u ovom sukobu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh