Svijet

Sutra zadnji dan primirja u Gazi, traži se produženje

Hamas je danas saopćio da je Crvenom križu predao trinaestero izraelskih taoca, troje Tajlanđana i jednog ruskog državljanina zadržanih u Pojasu Gaze, a među njima je i, kako je potvrdio američki predsjednik Joe Biden, jedna četverogodišnjakinja s američkim državljanstvom

Očekuje se da će nakon Hamasovog oslobađanja ljudi uzetih za taoce 7. oktobra, i Izrael pustiti još jednu skupinu od 39 palestinskih zatvorenika, kao što je bilo i tokom prethodnog dana primirja.

Biden je rekao kako se nada da će pauza u borbama između Izraela i Hamasa trajati sve dok se zatvorenici oslobađaju. Rekao je kako se nada da će Hamas osloboditi više Amerikanaca, iako nema točne informacije.

Biden je rekao da je četverogodišnja Abigail Edan svjedočila kako su joj borci Hamasa ubili roditelje tokom njihovog napada na Izrael 7. oktobra i da je od tada bila u pritvoru.

-Ono što je pretrpjela je nezamislivo, rekao je Biden na konferenciji za novinare u SAD-u.

Četverodnevno primirje prvi je prekid vatre borbama, nakon 7. oktobra.

Kao odgovor na napad Izrael je najavio uništenje Hamasa, skupine koja vodi Gazu, bombardiranjem te enklave i otpočinjanjem kopnene ofanzive na sjeveru. Oko 14,800 Palestinaca ubijeno je, navode zdravstveni dužnosnici iz Gaze, a stotine hiljada napustile su domove.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastao se u nedjelju na području Pojasa Gaze sa sigurnosnim snagama i izjavio da je misija daleko od gotove.

-Ništa nas neće spriječiti i uvjereni smo da imamo snagu, mogućnost, volju i odlučnost da postignemo sve ciljeve rata, a to ćemo i učiniti, rekao je.

Očekuje se razgovor Netanyahua s američkim predsjednikom Joeom Bidenom kasnije u nedjelju.

Ubojstvo palestinskog poljoprivrednika u središnjem Pojasu Gaze već je dovelo u pitanje držanje dogovora o prekidu vatre.

Poljoprivrednika su ubile izraelske snage istočno od izbjegličkog kampa Maghazi, osnovanog davno prije ovog rata, rekli su iz Crvenog polumjeseca.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države pozivaju na produljenje primirja i nakon ponedjeljka, ali nije sigurno hoće li se to dogoditi.

Izrael je ranije saopćio da bi se prekid vatre mogao produljiti ako Hamas nastavi puštati po deset taoca dnevno. Palestinski izvor kaže da bi do stotinu taoca moglo biti oslobođeno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh