Svijet

Iranska bespilotna letjelica pogodila izraelski brod

Iranska bespilotna letjelica u Indijskom oceanu navodno je pogodila kontejnerski brod kojim upravlja kompanija pod izraelskom kontrolom i manje ga oštetila, no nije bilo povrijeđenih, rekao je danas američki vojni zvaničnik.

Brod CMA CGM SYMI, koji plovi pod zastavom Malte, a nedavno je preimenovan u Mayet, pogodila je jučer bespilotna letjelica u sjeveroistočnom dijelu Indijskog oceana, kazao je anonimno američki zvaničnik.

Čini se da je riječ o iranskom dronu Shahed-136. Iran je Rusiji isporučio dronove “kamikaze” Shahed-136 za upotrebu u Ukrajini. Ti dronovi nose malu bojevu glavu koja eksplodira pri udaru.

Sve veće napetosti u pomorskom saobraćaju

Incident se dogodio u jeku sve većih napetosti za sigurnost u pomorskom saobraćaju zbog rata između Izraela i Hamasa i nakon što su jemenski hutisti, saveznici Irana, ranije ovoga tjedna zauzeli teretni brod povezan s Izraelom u južnom Crvenom moru.

Izrael je zapljenu broda nazvao “iranskim terorističkim činom”. Singapurska kompanija Eastern Pacific Shipping (EPS), koja je iznajmila Mayet, rekla je u petak da je svjesna incidenta.

“Posada je na sigurnom”

“Plovilo o kojem je riječ trenutno plovi prema planu. Cijela posada je na sigurnom i dobro je”, stoji u saopćenju EPS-a poslanom Reutersu. EPS kontroliše izraelski milijarder Idan Ofer i njegovi su brodovi već napadani na sličan način.

Izraelski i iranski zvaničnici za sada se nisu oglasili. Mayet je isključio svoj transponder u utorak pošto je napustio luku Jebel Ali u Dubaiju, pokazuju podaci LSEG-a. Nije jasno je li se u srijedu zaustavio u omanskoj luci Sohar.

Još jedan incident

U odvojenom incidentu, britanska agencija za pomorske trgovačke operacije (UKMTO) rekla je danas da je jedan brod dobio naredbu da promijeni smjer u Crvenom moru. Naredbu je izdao entitet koji je govorio u ime jemenskih vlasti, prenosi Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh