Svijet

Prekid vatre u Pojasu Gaze odgođen barem do sutra, borbe se nastavljaju

RAT U POJASU Gaze se nastavlja, a dogovoreni prekid vatre i puštanje talaca na slobodu odgođeni su za barem još jedan dan. Više od 24 sata nakon što su objavljeni planovi za prekid vatre, očekivana objava službenog početka još se nije ostvarila. Izrael je rekao da neće početi barem do sutra.

Oblaci dima vidjeli su se u zoru iznad sjevernog Pojasa Gaze, praćeni teškom pucnjavom i eksplozijama. Izrael je nastavio napadati i južni dio Pojasa Gaze. Izraelska vojska rekla je da je u zadnja 24 sata izvela 300 zračnih napada.

Izrael: Puštanje će početi po originalnom dogovoru
“Pregovori o puštanju naših talaca konstantno napreduju i nastavljaju se”, rekao je izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi te dodao: “Puštanje na slobodu počet će po originalnom dogovoru strana i ne prije petka.”

Prva stanka u sedmotjednom ratu trebala bi omogućiti puštanje na slobodu 50 žena i djece koje je oteo Hamas u napadu na Izrael 7. listopada u zamjenu za puštanje 150 Palestinaca iz izraelskih zatvora.

Izrael je rekao da bi prekid vatre mogao potrajati i dulje od četiri dana ako militanti budu puštali najmanje deset talaca na dan. Palestinski izvor rekao je da bi u drugom valu, do kraja mjeseca, pušteno moglo biti čak sto talaca. Obje strane poručile su da će nastaviti borbe kada prekid vatre završi.

Nije jasno zašto je došlo do odgode
“Ovo nije kraj rata. Nastavit ćemo dok ne pobijedimo”, rekao je načelnik izraelskog glavnog stožera, general-pukovnik Herzi Halevi, zapovjednicima. Izraelski dužnosnici nisu točno objasnili zašto je došlo do odgode, ali su rekli da još treba dovršiti sve pripreme za puštanje talaca. Izgleda da je riječ o finalizaciji pojedinosti, rekao je ministar energetike Israel Katz, član sigurnosnog kabineta.

“Izrael nije rekao unaprijed da će se to dogoditi danas. Shvatili smo da će se to dogoditi kako se približava petak”, dodao je Katz. Glasnogovornica Bijele kuće Adrienne Watson rekla je da se dogovaraju posljednje logističke pojedinosti. Izraelski portal Ynet objavio je da Izrael još nije dobio imena talaca koji bi trebali biti pušteni.

Hamas je u međuvremenu objavio da su izraelske snage privele zaposlenike bolnice Al Shifa, najveće u Pojasu Gaze, uključujući ravnatelja. Izrael to nije službeno potvrdio, ali neimenovani izraelski dužnosnici jesu za televizijsku postaju Kan.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh