Svijet

Zelenski: Ukrajina je donijela sve odluke za početak pregovora sa EU

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je Ukrajina donijela sve odluke koje je trebalo donijeti za početak pregovora o pristupanju zemlje Evropskoj uniji.

Volodimir Zelenski - facebook

Podsjetio je da su u utorak u Kijevu boravili predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednica Moldavije Maia Sandu, na desetogodišnjicu početka Majdana, što je “posebno simbolično”.

“Glavna tema bila je naša integracija u EU. Naša država čini sve što je potrebno za pravi početak pristupnih pregovora. Sve odluke koje smo morali donijeti već su donijete. A sada ćemo čak odobriti ono što se trebalo uraditi prije proljeća”, rekao je Zelenski u videoobraćanju.

Prema njegovim riječima, Ukrajina je apsolutno odlučna da sve provede i bude potpuno spremna za početak pregovora.

“Veoma je važno da EU ispuni svoje obećanje tako što će donijeti odluku za početak pregovora s Ukrajinom”, naglasio je on.

Zelenski je izrazio zahvalnost predsjedniku Michelu i svim partnerima u Evropi na podršci i istakao da je sada vrijeme za jačanje solidarnosti.

Evropska komisija je 8. novembra preporučila Vijeću EU-a da otvori pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije.

U decembru bi Vijeće EU-a trebalo razmotriti pitanje otpočinjanja pregovora o pristupanju Ukrajine Uniji, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh