Svijet

Na pomolu dogovor Hamasa i Izraela: Ovo su ključne tačke sporazuma

Sudeći po izjavama iz Sjedinjenih Država, Katara, ali i vrha Hamasa, na pomolu je dogovor o puštanju talaca i primirju koji bi mogao obeležiti rat koji traje već mesec i po dana te je odneo hiljada života civila.

Rat je, podsetimo, izbio kad su Hamasovi teroristi 7. oktobra masovno upali u Izrael te ubili više od 1.200 ljudi, mahom civila, te ih oteli više od 200.

Izrael je uzvratio silovitim napadom na Pojas Gaze, prvo vazdušnim udarima, a potom i kopnenom operacijom u kojoj je dosad poginulo gotovo 400 izraelskih vojnika. Prema podacima ministarstva zdravstva Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa, u Gazi je u izraelskim napadima poginulo više od 13.000 ljudi.

Sudeći po nedavnim izjavama iz Katara, Bele kuće, ali i čelništva Hamasa, izgleda da je dogovor o primirju i puštanju talaca vrlo blizu. Podsetimo, vođa Hamasa Ismail Hanijeh rekao je rano jutros da je Hamas ‘“blizu“ sporazuma o primirju s Izraelom. „Blizu smo postizanja dogovora o primirju“, rekao je Hanijeh, dodajući da je skupina dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima.

Zvaničnik Hamasa Izat el Rešik rekao je za Al Džaziru da su se pregovori vodili o primirju koje bi trajalo „nekoliko dana“ te bi uključivalo dogovore o ulasku pomoći u Gazu te zamenu talaca koje je uzeo Hamas za ljude koje je Izrael zatvorio.

Šta uključuje dogovor?
El Rešik je rekao da će dogovor uključivati oslobađanje izraelskih žena i dece iz Gaze u zamenu za palestinske žene i decu iz „okupacijskih zatvora“. El Rešik je dodao da će sve detalje sporazuma objaviti Katar.

Dva izvora upoznata s pregovorima o primirju rekla su AFP-u da okvirni dogovor uključuje petodnevno primirje, koje se sastoji od prekida vatre na terenu i ograničenja izraelskih vazdušnih operacija nad južnom Gazom. Zauzvrat, između 50 i 100 talaca koje drže Hamas i Islamski džihad, odvojena palestinska militantna grupa, bilo bi oslobođeni. Oni bi uključivali izraelske civile i zarobljenike drugih nacionalnosti, ali ne i vojno osoblje.

Katarski premijer rekao je u nedelju da dogovor o oslobađanju nekih talaca u zamenu za privremeni prekid vatre zavisi o „manjim“ praktičnim pitanjima. Juče je američki predsednik Džo Bajden rekao kako veruje da je dogovor o oslobađanju talaca blizu. “Verujem da je tako”, rekao je Bajden na pitanje je li blizu dogovor o taocima i prekrstio palčeve.

Bela kuća je rekla da su pregovori u fazi „poslednjih detalja“, ali je odbila dati dodatne detalje, rekavši da bi to moglo ugroziti uspešan ishod, prenosi Indeks.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh