Svijet

Izraelski ministar: Doći će do privremenog prekida vatre kako bi razmijenili taoce

“Izrael je spreman na privremeni prekid vatre u Gazi kako bi vratio 239 talaca koje drži Hamas”, rekao je izraelski ministar i član sigurnosnog kabineta Gideon Sa’ar u intervjuu za Jewish News.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 9.227 Palestinaca, uključujući 166 u protekla 24 sata. Ashraf al-Qudra, portparol Ministarstva zdravstva u Gazi, govoreći u bolnici Shifa, rekao je da je u napadima koje je Izrael izveo u posljednja 24 sata ubijeno još 166 Palestinaca. Palestinski zvaničnik je naveo da je broj ubijenih u izraelskim napadima u Gazi od 7. oktobra porastao na 9.227, uključujući 3.826 djece i 2.405 žena, a najmanje 23.516 ljudi je povrijeđeno. Naveo je da u ruševinama zgrada uništenih u izraelskim napadima još ima ljudi. ( Ashraf Amra - Twitter )

Sa’ar, koji je bio dopremijer, izraelski ministar pravde do 2022. godine i bivši politički protivnik premijera Benjamina Netanyahua, nije rekao kada očekuje da će se to dogoditi, te je isključio dugotrajno primirje.

“[To će biti] privremeni, kratki prekid vatre kako bismo izvukli naše taoce. U toku su pregovori da se to postigne. I to će se postići. Doći će do privremenog prekida vatre”, rekao je za Jewish News.

Sa’ar je u intervjuu dodao da izraelska vojska “nastavlja izvršavati svoju misiju, ubijati teroriste i demontirati Hamasovu infrastrukturu u Gazi”, te je pozdravio “značajna postignuća” Izraelske vojske.

Što se tiče dugoročnih planova Izraela za Gazu, rekao je da je to veoma “komplikovano pitanje”, ali da je najvažnije “postići sigurnost”. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh