Svijet

Slovenija uskoro predlaže početak pristupnih pregovora BiH i EU-a

Slovenski premijer Robert Golob saopštio je da će u decembru predložiti početak pristupnih pregovora između EU-a i BiH.

Robert Golob - Reuters

Kako se očekuje, on će to predložiti na sastanku Vijeća Evropske unije uz uslov da počnu uskoro ili istovremeno s pregovorima s Ukrajinom i Moldavijom, saznajemo.

U pismu koje je Golob poslao predsjedniku Vijeća EU-a Charlesu Michelu, navodi da se proces integracije u EU mora gledati na način kao stabilizaciono sredstvo.

“U svjetlu rata u Ukrajini, proces integracije u EU mora se, prije svega, tretirati kao stabilizaciono sredstvo i instrument za odvraćanje uticaja stranih igrača koji su zainteresirani za ometanje evropskih integracija BiH”, stoji u pismu.

Podsjećamo, EU je najveći trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Gotovo dvije trećine direktnih stranih ulaganja u zemlji potiče iz zemalja EU.

BiH učestvuje u ekonomskom dijalogu sa EU, a svake godine BiH Evropskoj komisiji podnosi srednjoročni Program ekonomskih reformi (ERP), koji sadrži planove za jačanje makrofiskalne stabilnosti i uklanjanje strukturnih prepreka rastu.

Na temelju Programa ekonomskih reformi, BiH se na godišnjoj osnovi sastaje s Komisijom, državama članicama EU i svim ostalim zemljama iz procesa proširenja u okviru Ekonomskog i finansijskog dijaloga, koji ima za cilj pripremiti zemlju za njezino buduće učešće u koordinaciji ekonomske politike EU, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh