Svijet

London: Počelo okupljanje demonstranata uoči novih protesta podrške Palestini

Demonstranti su se okupili u centru Londona uoči propalestinskog marša za koji se očekuje da će privući stotine hiljada ljudi, a policija je pokrenula veliku operaciju zbog straha od sukoba na dan sjećanja na ratne veterane.

Nacionalni marš za Palestinu”, koji bi trebao početi nakon 12:00 sati, posljednji je u nizu skupova u britanskoj prijestolnici kako bi se iskazala podrška Palestincima otkako je Izrael pokrenuo zračnu i kopnenu ofanzivu na pojas Gaze nakon što je grupa Hamas sedmog oktobra napala južni Izrael.

Vladini ministri pozvali su na otkazivanje subotnjeg marša jer pada na Dan primirja, koji označava kraj Prvog svjetskog rata i obilježava sjećanje na poginule u vojnim akcijama.

Otprilike kilometar dalje od početka marša, oko 1.000 ljudi stajalo je u nizu ulicama kako bi gledali događaje sjećanja na ratnom memorijalu Cenotaph. Među okupljenim, neki desničarski kontra-demonstranti koji su se protivili propalestinskom maršu uzvikivali su poruke uključujući “Želimo nazad zemlju”.

Televizijske slike prikazuju male tučnjave između policije i desničarskih demonstranata u blizini Cenotafa.

Policija je saopćila da će skoro 2.000 policajaca biti na dužnosti, obećavajući da će suzbiti svaki nered koji bi izazvali oni koji su bili uključeni u marš ili kontraprotest. Neviđena 24-satna policijska straža na Cenotaphu je na mjestu od četvrtka.

“Policijska operacija ovog vikenda je ogromna”, rekao je u petak zamjenik pomoćnika komesara Laurence Taylor, rekavši da će biti “izazovan i napet”.

Pozivajući se na zabrinutost zbog planiranih demonstracija na tri željezničke stanice u centru Londona, transportna policija je rekla da će protesti u Waterloou, Viktoriji i Charing Crossu biti zabranjeni do 23:00 sata.

Organizatori Palestinske kampanje solidarnosti (PSC) rekli su da će se marš kretati dalje od memorijala Cenotaph u blizini ureda premijera Rishija Sunaka u Downing Streetu, a završit će se kod američke ambasade udaljene oko 3 km.

Sunak je kritikovao propalestinski skup kao nepoštovanje zbog zabrinutosti da bi mogao izazvati nasilje.

Dok su prethodni marševi PSC bili uglavnom mirni, bilo je više od 100 hapšenja zbog krivičnih djela, uključujući iskazivanje podrške Hamasu, koji je zabranjen kao teroristička organizacija u Britaniji, ili držanje plakata s uvredljivim sloganima.

Postojala je snažna podrška i simpatije za Izrael zapadnih vlada, uključujući britansku, i mnogih građana zbog napada Hamasa. Ali izraelski odgovor je takođe izazvao gnjev, sa nedeljnim protestima u Londonu koji zahtevaju prekid vatre.

Ministarka unutrašnjih poslova Suella Braverman, ministarka zadužena za policiju, izazvala je kontroverzu nazvavši demonstrante “mržnjim demonstrantima”, a Sunak je bio pod pritiskom svojih poslanika da je otpusti nakon što je optužila policiju za dvostruke standarde u pogledu načina na koji se ponašaju “propalestinske rulje”.

DAC Taylor je rekao da se policija nada da će spriječiti probleme, ali su sukobi vjerovatni.

“Biće trenutaka ovog vikenda kada ćete vidjeti džepove sukoba, uprkos uslovima i svemu što sam postavio da to riješim”, rekao je.

Izvještavanje Michaela Holdena i Hannah McKay Dodatno izvještavanje Sarah Young Uređivanje Ed Osmonda i Helen Popper, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh