Svijet

Orban: EU ne smije započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom

EU ne smije započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom – izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban za državni radio, ističući da je to jasan stav Mađarske o tom pitanju.

Viktor Orban - screenshot

Čelnici zemalja EU-a trebali bi odlučiti sredinom decembra hoće li prihvatiti preporuku Evropske komisije da započnu pregovore o članstvu s Ukrajinom čim ispuni posljednje uslove.

Svaka takva odluka zahtijeva jednoglasnost 27 članica Unije, a Mađarska se smatra glavnom potencijalnom preprekom.

Orban, koji je na vlasti od 2010., rekao je da se spor između Bruxellesa oko milijardi eura sredstava EU-a obustavljenih za Mađarsku zbog pitanja vladavine prava ne može ni na koji način povezati s mađarskom podrškom pregovorima Ukrajine o pristupanju EU.

– Ne smiju se započeti razgovori o članstvu, to je jasan mađarski stav – rekao je Orban, dodavši da Bruxelles Mađarskoj duguje novac, navodi Reuters.

– Želio bih vrlo jasno staviti do znanja da mađarsko odbijanje početka pregovora s Ukrajinom o članstvu u EU nije predmet poslovnog dogovora. Ne može se povezati s pitanjem sredstava koja Mađarska ima pravo dobiti – naglasio je Orban.

Orban je ove godine suočen s ekonomskom stagnacijom i sve većim deficitom budžeta dok se zemlja penje s najviših evropskih stopa inflacije koje su u prvom tromjesečju dosegle vrhunac iznad 25 posto. Ulagači su pomno pratili razgovore Budimpešte s Bruxellesom o fondovima EU, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh