Svijet

Guterres užasnut izraelskim udarom na konvoj hitne pomoći

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres bio je “užasnut” izraelskim napadom na konvoj hitne pomoći u Gazi, navodi se u saopćenju UN-a.

U napadu u blizini bolnice Al-Shifa u gradu Gazi, najveće medicinske ustanove u enklavi, u petak je poginulo najmanje 15 ljudi, a ranjeno je 50 drugih, prema zdravstvenim vlastima koje vodi Hamas.

“Užasnut sam prijavljenim napadom u Gazi na konvoj hitne pomoći ispred bolnice Al-Shifa”, rekao je Guterres u saopćenju.

“Slike tijela razbacanih na ulici ispred bolnice su mučne”, dodao je.

Međutim, rekao je da nije zaboravio Hamasove “terorističke napade” u Izraelu i “ubijanje, sakaćenje i otmice, uključujući žene i djecu”, jer je ponovio pozive na bezuslovno oslobađanje svih taoca koji se drže u Gazi,pišu Vijesti

Guterres je pozvao na prekid vatre na Gazu.

“Sada, skoro mjesec dana, civili u Gazi, uključujući djecu i žene, su opkoljeni, uskraćena pomoć, ubijeni i bombardirani iz svojih domova”, rekao je, “ovo mora prestati.”

Takođe je skrenuo pažnju na tešku humanitarnu situaciju, za koju je rekao da je “užasna”.

“Ne stiže ni približno dovoljno hrane, vode i lijekova kako bi se zadovoljile potrebe ljudi. Gorivo za pogon bolnica i postrojenja za vodu je na izmaku”, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh