Svijet

Objavljena prognoza za snijeg sve do februara: Kad će zabijeliti

Analiza najnovije prognoze snježnih oborina i trendova za cijelu zimu potvrdila je snažnu prisutnost El Nina koji će uvelike utjecati na nadolazeću zimu, izvijestio je Severe Weather Europe.

Hladniji trend i dalje je prisutan za centralni i istočni dio SAD-a, dok su Kanada i Evropa uglavnom topliji od normale. El Nino, koji se rađa iz toplijih voda istočnog Pacifika, u blizini obale Južne Amerike, bit će glavni krivac za zimu 2023./2024. na sjevernoj hemisferi.

On je često praćen usporavanjem ili zaokretom istočnih vjetrova u dva pojasa oko Zemlje između suptropskog i ekvatorijalnog područja visokog pritiska, u kojem prevladavaju vjetrovi s istočnom komponentom.

Sever Weather za dugoročnu prognozu za zimu koristi tri modela; ECMWF iz Evrope, CanSIPS iz Kanade i NMME. Riječ o prosječnoj slici za tri meteorološka zimska mjeseca (decembar – januar – februar). Čak i ako su modeli posve točni, to ne znači da bi takvi vremenski uvjeti trebali trajati tri mjeseca zaredom.

Tople anomalije
Kako prognoziraju, u Evropi će snijega biti ispod prosjeka, osim nad dijelovima Skandinavije i alpskog područja.

To odražava dominantni zapadni obrazac, koji donosi više vlage i manje hladnoće iz sjevernog Atlantika. Iznad Sjeverne Amerike se pak vidi zanimljiva prognoza snježnih oborina, a ECMWF predviđa više snježnih padavina nego inače u većem dijelu kontinenta, dodaju u analizi.

Tople anomalije koncentrirane su na velikom dijelu Evrope. Neutralna zona anomalije nalazi se iznad sjevernih dijelova srednje Evrope. Očekuje se da će Evropa imati toplije temperature od prosjeka u većem dijelu zapadnog i središnjeg dijela kontinenta. Niže temperature bit će izraženije u sjevernim i sjeveroistočnim dijelovima kontinenta.

Što se tiče oborina, Cansipsova prognoza slična je ECMWF-ovoj. Kanadski model pokazuje više oborina u većem dijelu srednje i južne Evrope. Za sjevernu Europu prognozira se manje oborina. Što se tiče oborina, u većem dijelu Europe očekuju se normalne do pojačane oborine. Prognoza snježnih oborina pokazuje manje snježnih oborina u Evropi, osim u višim predjelima.

Čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti, napominju. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh