Svijet

SAD: Vjerujemo da Izrael ulaže napore kako bi pokušao minimizirati civilne žrtve

“Sjedinjene Države vjeruju da Izrael ulaže napore kako bi pokušao minimizirati civilne žrtve”, rekao je danas koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije John Kirby.

Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 12, 2023. Palestine Israel Conflict 2023, Gaza - 12 Oct 2023,Image: 813208142, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, Kirby više puta odbio reći smatra li administracija američkog predsjednika Joea Bidena da je Izrael pokušao minimizirati civilne smrti u svojim zračnim napadima na izbjeglički kamp Jabalija, izvještava CNN.

Kirby je ranije ovog tjedna za CNN rekao da je SAD-u očito da Izrael pokušava minimizirati smrt civila. Upitan danas ostaje li to mišljenje Bijele kuće nakon što je Izrael dvaput u dva dana napao kamp, Kirby je rekao: “Vidimo u opsegu njihovih operacija da ulažu napore kako bi pokušali minimizirati civilne žrtve.”

“To ne znači, i nisam rekao, da još uvijek ne uzrokuju neke žrtve. Svaka žrtva je tragična i nije se smjela dogoditi. Svaki je tragičan, svaki se ne bi smio dogoditi. Mi smo bili kristalno jasni u vezi s tim”, kazao je Kirby.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh