Svijet

Na evakuaciju iz Gaze čekaju i 54 osobe sa palestinskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom

Prvi put za 23 dana totalne blokade Pojasa Gaze, nekoliko stotina ljudi izašlo je iz ove regije u Egipat. Prelaz Rafa jutros je otvoren za one sa dvojnim državljanstvom. U Pojas Gaze ušlo je i desetak egipatskih vozila hitne pomoći da evakuišu teško ranjene. Na spas u Rafi čeka i 54 državljana Bosne i Hercegovine.

Smoke is rising after an Israeli strike on Gaza seen from a viewpoint in Southern Israel October 24, 2023. REUTERS/Violeta Santos Moura

Kapije prelaza Rafa otvorene su jutros da puste u Egipat ljude koji osim palestinskog imaju i pasoš neke druge države. Njih oko 450 već je našlo spas i prešlo granicu. Egipat, koji je učestovao u dogovoru sa Izraelom i Hamasom, saopštava da će svi koji imaju dvojno državljanstvo moći da pređu na teritoriju ove zemlje. Među njima je i Manar Farra sa jordanskim pasošem koji kaže da se katastrofa u Gazi ne može riječima opisati.

“Nije ovo prvi put da sam došao. Ovo je peti put. Primio poruku Jordanskog ministarstva spoljnih poslova. Što se tiče meseca dana koje sam ovde proveo, to se ne može opisati. Nisam ni u jednom trenutku bio uplašen, nego nekako neverovatno miran. Ali videti na TV-u svaki dan masakre.. ovaj poslednji u kampu Džabalija gde je ceo kvart uništen sa 6 bombi, svaka teška tonu… ne znam. A arapske države ćute”, rekao je Farra.

Više od 40 zemalja čeka na evakuciju svojih državljana iz Gaze. Do sada su samo četiri dobile dozvolu. 54 osobe sa dvojnim državljanstvom, palestinskim i bosanskohercegovačkim, su na samom prelazu Rafa i čekaju na evakuaciju.

“Ima jedan broj Palestinaca koji imaju dvojno državljanstvo koji se nalaze na graničnom prelazu Rafa pokušali su jutros da pređu, međutim na granici im je rečeno da još nisu došli na red i nisu na današnjem spisku. Kako dozvoljava komunikacija dobijem ih ponekad međutim situacija je jako teška, katastrofalna, niko ne može znati šta će biti iz minuta u minut”, istakao je Majed Maarouf, predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ambasador BiH u Egiptu, Sabit Subašić očekuje svaki trenutak poziv koji bi za državljane BiH značio spas iz pakla u pojasu Gaze.

“Mi kao jedna od tih 40tak država očekujemo u svakom momentu da i nas pozovu i da krenemo ka Rafa prelazu. Kada će se to desiti da li će to biti recimo noćas, obično nas pozivaju noću, ili jedan od narednih dana to je vrlo teško predvidjeti, ali je vrlo važno i dobra je vijest da je proces počeo”, naveo je Subašić.

Građani BiH za pomoć Gazi do sada su prikupili više od milion KM. Iz Udruženja Pomozi.ba kažu da su njihovi volonteri zaustavljeni, zajedno sa ostalim humanitarnim ogranizacijama, 251 km prije Gaze. prenosi novi


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh