Svijet

Britanski Gardijan: Kako doći do izlaza iz pakla izraelsko-palestinskog sukoba?

Kako bi Katar mogao da pristane da bude domaćin predstavnicima Hamasa tokom tekućeg sukoba sa Izraelom?

Palestinians inspect the damage following an Israeli airstrike on the El-Remal aera in Gaza City on October 12, 2023. Palestine Israel Conflict 2023, Gaza - 12 Oct 2023,Image: 813208142, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Momen Faiz/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Odgovarajući na ovo pitanje novinara, katarski zvaničnik je strpljivo objasnio da je njegova zemlja mnogo puta igrala ulogu posrednika.

Kako je dodao, Katar je organizovao razmene zarobljenika, humanitarnu pomoć i mirovne inicijative, učestvovao je u nedavnim pregovorima o povratku izraelskih i američkih talaca, te igrao ulogu posrednika u konfliktima u Avganistanu, Čadu, Libiji i Sudanu.

Ako postoji put za izlazak iz pakla sukoba Izrael-Gaza, za to će biti neophodni posrednici, kao što je gotovo uvek slučaj u ovakvim ratovima, navodi kolumnista Gardijana Sajmon Dženkins.

Ove godine se obeležava 50. godišnjica od Pariskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat u Vijetnamu.

Takođe, 30. je godišnjica sporazuma u Oslu kojim je, na neko vreme, postignut mir između Izraela i Palestinaca pod pokroviteljstvom Norveške.

Pre ili kasnije neko mora da ocrta putanju za izlazak iz pakla, kada borbe na terenu dospeju u pat poziciju i unutrašnja politika sukobljenih strana učini bilateralne pregovore nezamislivim.

Postoje glasine da se ovaj trenutak možda bliži u Ukrajini, te da se nade sada polažu u Tursku, Saudijsku Arabiju i, što je zagonetno, Kinu.

Prepreka se često nalazi u moćnim saveznicima, koji će strani koju favorizuju rado pružiti podršku protiv zajedničkog neprijatelja.

Ovi posrednički ratovi, koje vode Sjedinjene Države u Ukrajini i Rusija u Siriji, postaju sve neuhvatljiviji kada ti saveznici nemaju da izgube ništa osim novca u borbama i statusa u povlačenju.

Mnogo hvaljena postimperijalna uloga zapada kao globalnog policajca gotovo je urušena u uzastopnim neuspelim intervencijama.

Tragedija posleratne diplomatije predstavljala je propast Ujedinjenih nacija kao mirotvorca.

UNHCR i druge agencije UN su hrabro i neumorno radile u humanitarnoj ulozi.

Ali to zahteva posebnu kombinaciju nepristrasnosti i odlučnosti.

Iako je to tradicionalno uloga zemalja poput Švajcarske koja nema interesa u sukobu, ona takođe može da pripadne velikoj sili.

SAD su Izraelu i Egiptu donele period mira u Kemp Dejvidu 1978. i pregovarale o okončanju rata u Bosni u Dejtonu 1995.

Ni jedno ni drugo se nije pokazalo trajnim, ali to nije bila krivica mirotvoraca.

Uloga posredovanja je da prekid vatre učini verovatnim, a nastavak rata opscenim.

Ona je u tome da se obustavi neophodnost borbe dok se ciljevi rata navodno traže za pregovaračkim stolom.

Taj sto mora da bude prihvatljiv za obe strane. Domaćin mora biti nepristrasan u obavljanju najtežeg zadatka posredovanja, čineći bol kompromisa poželjnijim od onog koji donosi rat.

Ono što je užasavajuće danas, kao i kroz istoriju, jeste da se takav kompromis čini prihvatljivim samo kada je podstaknut iscrpljenošću izazvanom ubijanjem i razaranjem. Trenutak Katara je sigurno došao, zaključuje Dženkins, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh