Svijet

Zašto Macron šalje brod zvani “Grom” u Gazu?

Tonnerre, u slobodnom prijevodu “Grom”, je brod koji može nositi helikoptere, oklopna vozila, tenkove i trupe, i koji broji oko 600 vojnika, uključujući vojsku i zrakoplovstvo – pored stalne posade od oko 200 ljudi. U srijedu je napustio svoju kućnu luku Toulon i zaputio se prema Gazi.

“Grom” je brod sa bolnicom od 69 kreveta koja uključuje dvije hirurške jedinice, zubara, teretane, pa čak i pekaru, gdje pekari prave stotine bageta svakog dana, i koji služi za širok spektar operacija, uključujući evakuaciju francuskih i evropskih građana sa Bliskog istoka tokom rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine i podržavanje francuske vojne intervencije u Maliju 2013. godine.

Razlog zbog kojeg je Emenauel Macron poslao “Grom” u Gazu jeste humanitarne prirode, odnosno zbog pružanja medicinske olakšice ljudima Gaze.

Također, ukoliko se situacija na Bliskom istoku pretvori u širi rat, moglo bi biti važno imati pri ruci brodove za evakuaciju francuskih državljana – posebno u Libanu gdje ih ima mnogo. Tonnerre ima ograničenu oružanu moć, pa je u zoni sukoba potrebna pratnja – u ovom slučaju dvije frigate, Surcouf i Alsace.

Međutim, mogu se primijetiti i druga razmatranja – “Grom” je opremljen sofisticiranom komunikacijskom opremom, koja bi mogla pomoći Francuskoj da dobije vlastiti izvor obavještajnih podataka u sukobu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh