Svijet

Ubica djevojke (18) nađen nakon gotovo 20 godina, tražio novac od njene majke

Gotovo 20 godina nakon što Natalee Holloway nestala na ostrvu Arubi u Karipskom moru, muškarac za koga se sumnjalo da ju je ubio, 36-godišnji Joran van der Sloot, priznao je da je to zaista i učinio, piše CNN.

Tanjug/AP | Ubica djevojke

Van der Slootovo priznanje objavljeno je ubrzo nakon što je u srijedu na federalnom sudu u Sjedinjenim Američkim Državama rekao da je kriv za reketarenje i iznuđivanje porodice Holloway.

Van der Sloot je Nataleejinoj majci Beth Holloway informacije o mjestu gdje se nalaze posmrtni ostaci njene kćerke pokušao prodati za 250 hiljada dolara.

“Gotovo je. Joran van der Sloot više nije osumnjičenik. On je ubica. Nakon 18 godina, Nataleejin je slučaj riješen. Dao je ponudu u kojoj napokon priznao da je ubio Natalee”, rekla je Beth Holloway.

Van der Sloot rekao je da je Natalee Holloway ubio betonskim blokom. Prema prepisu intervjua koji je Van der Sloot dao svome advokatuu, djevojku je ubio nakon što je ona odbila njegovu ponudu za intimnim druženjem.

Van der Sloot je rekao da ga je tada 18-godišnja Holloway udarila koljenom u prepone nakon što ju je pokušao dodirnuti. On ju je zatim udario nogom u lice i premlatio betonskim blokom. Zatim je odlučio “gurnuti” u ocean. Njeno tijelo nikad nije pronađeno, a jedan ju je sud u američkoj saveznoj državi Alabami 2012. godine proglasio mrtvom.

Smrti Beth Holloway 2005. godine i Peruanke Stephany Flores 2010. godine nagnale su sutkinju Annu Manasco da Van der Sloota osudi na zatvorsku kaznu od 20 godina:

“Uzela sam u obzir vaše priznanje brutalnog ubistva Natalee Holloway. Brutalno ste ubili dvije lijepe žene kojima ste se bezuspješno udvarali”, rekla je sutkinja.

Nakon što je pročitala ponudu koju je Van der Sloot poslao Beth Holloway, sutkinja je ustvrdila da tijelo Natalee Holloway nikad neće biti pronađeno. Van der Sloot je zbog potencijalne povezanosti sa smrću Natalee Holloway više puta hapšen. Arubska ga je policija pustila na slobodu jer nije mogla pronaći dovoljno dokaza da ga zadrži u pritvoru.

Van der Sloot trenutno u Peruu služi kaznu zatvora u trajanju od 28 godina na koju je osuđen zbog ubistva Stephany Flores, a 2021. godine osuđen je na dodatnih 18 godina zatvora zbog unošenja kokaina u zatvor u kojem je služio kaznu.

“Zbog činjenice da peruanski zakoni ne dopuštaju da se nekoga kazni kaznama zatvora koje kad se zbroje prelaze 35 godina, osim ako je osoba osuđena na kaznu doživotnog zatvora, Joran van der Sloot trebao bi iz zatvora u Peruu biti pušten 10. juna 2045. godine, 35 godina nakon što je prvi put uhapšen u Peruu”, stoji u rješenju suda u saveznoj državi Alabami.

Međutim, peruanski su funkcioneri Van der Slootu dopustili da u junu otputuje u Sjedinjene Američke Države kako bi se izjasnio o optužbama za iznuđivanje i finansijske prevare. Očekivalo se da će se Van der Sloot vratiti u Peru kako bi odslužio ostatak svoje kazne za ubistvo Stephany Flores te da će se nakon toga vratiti u Ameriku, gdje će odslužiti kaznu od 20 godina zatvora.

Međutim, nagodba koju je Van der Sloot postigao u srijedu kaže da će kaznu zatvora na koju je osuđen u Americi služiti paralelno s kaznom koju služi u Peruu. Drugim riječima, nije izgledno da će se Van der Sloot vratiti u SAD kako bi tamo odslužio kaznu, prenosi Jutarnji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh