Svijet

Propalo obećanje koje su Amerikanci dali Ukrajini: Topničke granate koristit će Izrael u kopnenoj invaziji na Gazu

Pentagon planira poslati Izraelku desetke tisuća topničkih granata od 155mm koje su ranije bile namijenjene Ukrajini iz američkih zaliha za hitne slučajeve.

Naime, izraelske obrambene snage (IDF) i izraelsko ministarstvo obrane je poručilo američkim kolegama da im hitno trebaju topničke granate kako bi se pripremili za kopnenu invaziju na Gazu i potencijalnu eskalaciju rata od strane Hezbolaha, tvrde izraelski dužnosnici, prenosi Axios.

Pritom američki dužnosnici sugeriraju da preusmjeravanje granata koje su bile namijenjene Ukrajini neće imati neposredan utjecaj na sposobnost Ukrajine da se bori protiv ruskih trupa.

Kako piše Axios, zasad nije moguće procijeniti kako bi eventualna eskalacija rata od strane Hezbolaha duž izraelsko-libanonske granice utjecala na vojnu opskrbu SAD-a Ukrajini.

Od početka 2023. SAD je počeo Ukrajini slati iz vlastitih zaliha streljiva topničke granate od 155mm, koje se prema ranijem sporazumu čuvaju u Izraelu.

U to vrijeme izraelska vojska je tadašnjem premijeru Yairu Lapidu i tadašnjem ministru obrane Bennyju Gantzu poručila da ne postoji aktualni scenarij po kojemu bi Izrael trebao hitnu opskrbu granatama.

Sve se to promijenilo 7. listopada, rekli su izraelski dužnosnici. Valja napomenuti kako samo američko vojno osoblje ima pristup skladištima oružja.

No, prema sporazumu između dviju zemalja, Izrael može koristiti streljivo ako se dogodi ratni scenarij i to u kratkom roku, uz odobrenje SAD-a, prenosi Slobodna Dalmacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh