Svijet

EGIPAT PROGLASIO TRODNEVNU NACIONALNU ŽALOST ZBOG ŽRTAVA U BOLNICI U GAZI

Egipat je u srijedu proglasio trodnevnu nacionalnu žalost zbog žrtava izraelskog zračnog napada na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi.

Tanjug

U sinoćnjem napadu Izraela na bolnicu al-Ahli Baptist Hospital u Gazi ubijena je 471 osoba, a 342 osobe su ranjene, od kojih 28 teško.

Izrael je odbacio odgovornost za napad.

ŽALE ZA CIVILNIM ŽRTVAMA

U izjavi predsjedništva stoji da Egipat “žali za civilnim žrtvama koje su pale u zločinačkom napadu na bolnicu u Pojasu Gaze i sve žrtve palestinskog naroda”.

Veliki imam Al-Azhara Sheikh Ahmed El-Tayyib pokrenuo je inicijativu za opskrbu terenskih bolnica u Gazi krevetima.

Egipatski ministar obrazovanja Reda Hegazi također je naredio školama diljem zemlje da poštuju minutu šutnje za palestinske žrtve izraelskog napada u Gazi.

Nekoliko protesta održano je drugi dan zaredom u nekoliko egipatskih pokrajina u srijedu u znak podrške Gazi, prema lokalnim medijima.

POVEĆAN BROJ POGINULIH

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na približno 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

U sukobima je ubijeno i više od 1.400 Izraelaca. Prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh